Nyheter

Många ville köpa sex av ”Emma, 14”

Av: 

Lisa Röstlund

NYHETER

14-åriga "Emma" ville sälja sex.

På bara en vecka svarade 100 män på Sveriges Radios falska annons.

– Klart intressant, klart farligt, säger "Anders" en av dem som ville köpa sex med henne.

Sveriges Radio P3 Verkligheten lade ut en falsk annons på en sajt för sexuella tjänster. I annonsen vill 14-åriga "Emma" tjäna extra pengar och sälja sex. Hon tar 1 000 kronor för oralsex och 2 000 kronor för samlag.

Har egna barn

Bara tre minuter efter att annonsen lagts ut börjar sms och röstmeddelanden strömma in. På den vecka som annonsen låg ute hörde 100 män av sig.

En av dem som svarar är "Anders". En reporter låtsas vara 14-åriga Emma och ringer upp "Anders".

– Klart intressant, klart farligt, säger han i reportaget.

"Anders" har önskemål om att flickan skulle vara kissnödig inför deras möte, som han ville skulle ske på ett industriområde i Stockholm. "Anders" kunde inte vara hemma, eftersom han har fru och egna barn.

När han konfronteras av reportrarna uppger han att han anser att barnprostitution borde vara tillåtet och att han inte skulle ha några problem med att hans egna barn skulle prostituera sig.

"Du är nog i skolan..."

– Det är en pappa i Stockholm som är ute och letar efter barn, och han har själv barn. Och det kan han någonstans legitimera för sig själv, säger Magnus Arvidson, en av reportrarna.

– Vi har tidigare gjort intervjuer med en 16-årig tjej som prostituerar sig som sagt att hon får hundratals svar, men vi var ändå förvånade att det var så många.

Magnus Arvidson och kollegan Paloma Vangpreecha har blivit illa berörda av den rådande attityden bland männen.

– Att det är så pass många som skriver "Jobbar du i kväll?". Att så många tänker sig att en 14-åring "jobbar" som prostituterad, säger Magnus Arvidson och fortsätter:

– En man ringer 14 gånger i ett och skickar sedan ett sms: "Ursäkta att jag ringt så mycket. Du kan nog inte svara för du är nog i skolan...". Det värsta är att vår annons inte är unik, den är "copy pastad". Det ligger annonser där barn säljer sex på nätet.

Ecpat: "Finns en efterfrågan"

På Ecpat, organisationen mot barnsexhandel, är man inte är förvånad.

– Vi vet att det finns en efterfrågan. Det vi vill lyfta är att det finns ett fåtal poliser i Stockholm som jobbar med detta, men i princip finns inget arbete mot barnprostitution i övriga landet. Den stora delen av sexhandeln sker på nätet och polisen lokalt ser inte hur det ser ut. Man kan inte uppskatta mörkertalet. Vi önskar att polisen får mer resurser att leta annonser på nätet och även titta på gatan för att sätta fast sexköpare, Thomas Andersson, pressekreterare på Ecpat till Aftonbladet.

I kväll kommer inslaget sändas i sin helhet i Sveriges Radio P3 Verkligheten. På måndag sänds en uppföljning, där en reporter träffar en villig barnsexköpare.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert: