Dåligt omdöme – inte otrohet största hotet mot Hollande

Mer impopulär än någon annan president

Otroheten i sig är inte vad som hotar François Hollandes framtid som president.

Men vill fransmännen ha en ledare som tar stora risker och sätter sig i en situation där han kan bli föremål för utpressning?

Får man tro opinionsmätningarna vill fransmännen inte ha Hollande överhuvudtaget. Hans popularitetssiffror är de lägsta för någon fransk president sedan opinionsmätningar började göras. Bara en fjärdedel av väljarna tycker han gör ett bra jobb.

Skälet är att han inte lyckats infria särskilt många av sina vallöften från valrörelsen 2012. Detta samtidigt som Frankrikes ekonomi blir sämre och sämre utan att nödvändiga reformer genomförs.

Hollande har heller inte den karisma och charm som till en början gjorde föregångaren Nicolas Sarkozy populär. Vid offentliga framträdande ser han mest obekväm och ovillig ut.

Misslyckats

Vid eftermiddagens sedan länge planerade presskonferens hade Hollande tänkt lägga fram en ny plan om hur han ska få fart på landets ekonomi. Ett indirekt medgivande av att de åtgärder han hittills vidtagit misslyckats eller åtminstone varit helt otillräckliga.

Men de 600 journalisterna ville också ha svar på handlar om helt andra saker.

Stämmer det att Hollande lät livvakterna skjutsa honom på en motorcykel till hemliga kärleksmöten med älskarinnan och skådespelerkskan Julie Gayet?

I så fall kan man verkligen sätta frågetecken för Hollande omdöme. Som ledare för en gammal stormakt med hög internationell svansföring finns det en mycket konkret hotbild mot Frankrikes president. Kan en skvallertidning hitta honom i trafikvimlet kan terrorister också göra det.

Maffian

Kärleksnästet sägs ha hyrts av en väninna till älskarinnan. Hennes exman sköts ihjäl förra året och uppges ha haft kopplingar till den korsikanska maffian. Ifall uppgifterna om Hollandes kärleksaffär läckt ut till maffian innan de hamnade i magasinet Closer innebär det att presidenten i så fall öppnat upp sig för en möjlig utpressning.

Fransmännen är inte upprörda över att Hollande har en älskarinna. Han är inte den första franske presidenten med ett invecklat kärleksliv. Sarkozy skilde sig under sin tid i Elyséepalatset och François Mittrand fick en länge okänd dotter med sin älskarinna.

Däremot undrar folk om det är så att Hollande försummar sina plikter som president när han istället lägger en massa energi på att leva dubbelliv.

Fiasko

Han har inte precis varit någon stjärna som president. Arbetslösheten fortsätter att bita sig kvar på rekordhöga nivåer, 11 procent, trots hans löften om att skapa hundratusentals nya jobb. Hans utlovade rikemansskatt blev ett fiasko. Recession hotar åter. Frankrike har fått sitt kreditbetyg sänkt flera gånger.

Eftersom den franska ekonomin är världen femte största är det viktigt för hela Europas återhämtning att den kommer igång. Indirekt påverkas även Sverige negativt av Hollandes misslyckanden.

En av de få saker Hollande inte fått skäll för är Frankrikes snabba ingripande i Mali för att stoppa islamistiska grupper från att inta huvudstaden. Men utrikespolitiken vinner honom inga röster på hemmaplan.

Det är tur för Hollande att franska presidenter har långa mandatperioder, för i dagsläget är hans chanser att bli omvald 2017 lika med noll.

avWolfgang Hansson