Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sigrid, Siri

Spelar poker med världsekonomin

Omvärlden ökar trycket för att ekonomiska krisen i USA ska lösas

Med bara tre dagar kvar till deadline pressar omvärlden nu USA hårt för att lösa budgetkrisen.

Men de amerikanska politikerna fortsätter spela poker.

Fortfarande är partipolitiska överväganden viktigare än att undvika en världskris.

Runtom i världens maktkorridorer skakar man på huvudena i pur häpnad över vad amerikanska folkvalda håller på med.

Stora länder som Kina och Saudiarabien kräver att USA snabbt löser budgetkrisen innan följderna på allvar spiller över på världen.

Den ena efter den andre av världens viktiga ekonomiska beslutsfattare omväxlande vädjar till och skäller på USA. I går var de samlade i Washington DC för Internationella Valutafonden, IMF:s möte.

IMF-chefen Christine Lagarde varnar för "omfattande förstörelse" om inte USA höjer skuldtaket i tid före den 17 oktober.

Tyskland finansminister Wolfgang Schäuble vill att budgetkrisen "löses snabbast möjligt".

Chefen för den franska storbanken BNP säger att "det här får inte hända".

Nederlag

Pressen från omvärlden ökar ytterligare trycket på amerikanska politiker att hitta en lösning.

I senaten - där politikerna generellt är mer sansade - har partierna träffats men utan att någon överenskommelse ännu finns i sikte. De fortsätter med sitt "chicken race".

Republikanerna försöker undvika ett förödmjukande nederlag där de tvingas lägga sig helt platt. Planerna på att stoppa Obamacare har de tvingats lägga på hyllan. Nu vill de ha nedskärningar i statsbudgeten.

Demokraterna har istället fått blodad tand och försöker få igenom minskade budgetnedskärningar samtidigt som lånetaket höjs och den amerikanska staten kan öppna igen.

Normalt brukar politikerna slåss om att hitta lösningar som leder till ekonomisk tillväxt och fler jobb. USA är i den märkliga situationen att folkvalda istället på konstgjord väg tillverkar en ekonomisk kris.

Skärpa sig

De har redan stängt stora delar av statsapparaten med följden att hundratusentals anställda inte får gå till jobbet och en rad samhällsfunktioner inte fungerar.

Nu riskerar de att göra saker ännu värre och dessutom dra in hela världen om de inte höjer USA:s lånetak.

Än så länge utgår världens finansmarknader uppenbarligen från att politikerna ska skärpa sig och lösa krisen i tid före torsdag när USA riskerar att inte längre kunna betala sina räkningar. Även om det är oklart om just den 17:e är en stenhård deadline.

För varje dag som går utan en lösning kryper paniken sakta närmare. När den väl är ett faktum kan vi räkna med rejäla börsras.

När president Bush hösten 2008 bestämde sig för att den amerikanska staten inte skulle rädda investmentbanken Lehman Brothers från konkurs kunde ingen förutse följderna.

Den gången blev det total panik världen över. Världsekonomin tog mer eller mindre tvärstopp. Vi lever fortfarande med följderna som låg tillväxt och hög arbetslöshet.

Totalpanik

Vad som händer om USA ställer in betalningarna kan ingen heller svara på. Blir det totalpanik eller bara lite panik?

Ingen vet säkert. Men de flesta vill inte ta reda på det heller.

Det är inte det faktum att USA inte längre betalar alla sina räkningar som i sig är problemet. Det farliga är att förtroendet knäcks. Om långivare inte längre litar på att USA kan betala så förlorar amerikanska statspapper i värde.

Amerikanska statspapper är det fundament som världsekonomin vilar på. Rubbas det förtroendet finns risk att hela systemet brakar ihop.

Det är en gåta hur amerikanska politiker ens vill riskera att det händer.

ANNONS