Misstänkt för mord på 37-åring – greps utomlands

Av: Sofia Roström Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Han jagades för mordet på en 37-årig man utanför Västerås.

Nu har 30-åringen gripits i Libanon.

Samtidigt avslöjar polisen nya uppgifter om mordet: Offret sköts ihjäl.

37-åringens hus utanför Västerås brann ner i slutet av juli och när branden var släckt hittades hans kropp.

Polisen misstänkte omgående att mannen mördats, men har inte velat uppge hur han bragdes om livet.

Förrän nu.

Häktad i sin frånvaro

37-åringen sköts ihjäl.

– Men när det gäller skottskador, var någonstans, antal eller vilket vapen som använts vill jag inte kommentera det, säger spaningsledaren Per Envall på roteln för grova brott på Västmanlandspolisen.

– Vi bedömer att mannens bostad av någon anledning eldhärjades i anslutning till brottet.

En dryg månad efter mordet kom det första stora genombrottet i utredningen.

Den 5 september häktades en mordmisstänkt 30-årig man i sin frånvaro. Polisen misstänkte att han flytt utomlands och mannen efterlystes internationellt.

UD kontaktade polisen

I förra veckan fick polisen i Västmanland ett samtal från svenska Utrikesdepartementet – och beskedet att 30-åringen var fast.

– Vi fick uppgifter om att han satt frihetsberövad i Libanon, men vi känner faktiskt inte till om det är för vår efterlysning eller för något annat, säger Per Envall.

Det är ännu inte klart när mannen kan komma att utlämnas.

– Med UD:s och ambassadpersonal i områdets hjälp har vi inlett ett förfarande som kan leda till att han utlämnas till Sverige, säger Per Envall.

Att mannens tid på flykt blev relativt kort ser han positivt på.

– Vi är glada för det. Världen är stor, men är man efterlyst för ett grovt brott ska det ju vara besvärligt. Det är en framgång.

Männen kände varandra

De båda männen kände varandra sedan tidigare, men mer vill inte Per Envall säga om deras relation eller tänkbara motiv till mordet. Enligt uppgifter till Vestmanlands läns tidning ska offret och den misstänkte 30-åringen ha varit osams om pengar.

Polisen är heller inte säker på att det var en ensam gärningsman som mördade 37-åringen.

– Vi kan inte blunda för den möjligheten att det skulle kunna finnas fler gärningsmän. Vid den tekniska undersökningen som gjordes på brottsplatsen gjordes bedömningen, med tanke på hur det såg ut på brottsplatsen, att det kan vara fler än en gärningsman, säger Per Envall.

30-åringen ska sedan tidigare bara ha begått något trafikbrott. Hans försvarare Lars Jähresten har inte haft någon kontakt med sin klient eftersom 30-åringen varit på flykt. Han kände inte till att mannen frihetsberövats.

– Jag fick veta det av media. Ibland får vi försvarare veta sist.

Publicerad: