Bäst, vassast och snabbast

avEric Emanuelsson

NYHETER

Aftonbladet ger dig full koll på allt under supervalåret

Foto: DIN GUIDE I VALET Aftonbladet rustar för att leverera Sveriges bästa valbevakning. Om 24 dagar är det EU-val och strax därefter börjar valrörelsen inför riksdagsvalet i höst. Valredaktionen ska ge läsarna daglig nyhetsöversikt, avslöjanden, guide och engagerande tv. ”Vi ska vara snabbast på nyheter, vassast i utfrågningar och skarpast i analyserna”, säger samhällschef Hanna Olsson.

Supervalårets första valmånad börjar i dag och Aftonbladet rustar för att leverera Sverige bästa valbevakning.

Valredaktionen ska ge daglig nyhetsöversikt, avslöjanden, guider och engagerande tv.

– Vi ska vara snabbast på nyheter, vassast i utfrågningar och skarpast i analyserna, säger samhällschefen Hanna Olsson.

Om 24 dagar är det EU-val och strax därefter börjar valrörelsen inför riksdagsvalet. Två händelser som tar stor plats i Aftonbladets nyhetsbevakning.

– Valen de enskilt viktigaste nyhetshändelserna för redaktionen i år. Och för att leva upp till kraven som i dag ställs på oss har vi förstärkt vår samhällsredaktion ordentligt, säger biträdande redaktionschef Camilla Norström.

Redaktion är nu dubbelt så stor som normalt – och blir större ju närmare valen kommer.

– Vi vill engagera våra läsare och tv-tittare med den journalistik vi gör, med avslöjanden och debatter. Vi vill få dem att prata med oss. Men övergripande är förstås att få så många som möjligt att gå och rösta. Som stort medieföretag har vi ett demokratiskt uppdrag, säger Camilla Norström.

Valbevakningen började vid årsskiftet med partiledarintervjuer, och har sedan dess successivt växt.

I måndags lanserades Valkompassen, på Aftonbladet. I går kväll hade över 200 000 läsare gjort kompassen och matchat inte bara med partier utan också med de mest relevanta kandidaterna.

– Det är ett av våra mål, att guida läsarna igenom valen och det som kan vara svårt. Sen ska vi också avslöja det som politikerna inte vill prata om och göra politik roligt för våra läsare, säger Hanna Olsson, samhällschef.

Närmare EU-valet kommer nästa stora satsning: En reportageserie som beskriver hur högerextrema krafter växer fram i Europa. Valredaktionen har lånat in Sportbladet-profilen Johanna Frändén, som med sitt Europaperspektiv, reser genom en kontinent som just nu reser sig mot främlingsfientlighet och homofobi.

Tillsammans med prisbelönte fotografen Magnus Wennman möter hon unga européer som fått nog.

– Johanna Frändén skriver både gripande och upprörande om den verklighet vi i dag lever med i Europa, på sitt sätt, med sin penna och för sin publik, säger Hanna Olsson.

Aftonbladet tar också ny fart med kampanjen #jagskarösta, för att få så många unga människor som möjligt att visa sitt engagemang och gå till valurnorna.

Samtliga toppkandidater till EU-parlamentet ställs mot väggen i intervjuer och vi direktsänder en tv-debatt med alla i ”Partiprogrammet” den 21 maj.

Politikerveckan i Almedalen kommer också att vara en av höjdpunkterna inför riksdagsvalet.

– Då satsar vi på att sätta vår egen agenda och se till så att Almedalen angår hela Sverige och inte bara den politiska gräddan i Visby, säger Hanna Olsson.

För första gången i tidningens historia kommer läsarna nu också kunna ta del av Aftonbladets alldeles egna partiledardebatt – 1 september möts samtliga partiledare i en direktsänd debatt.

– Den kommer att vara mäktigare och coolare än SVT:s partiledardebatt. Vi kommer att göra det på vårt sätt, med mycket känslor, skratt och tuffa frågor, säger Hanna Olsson.

Följ supervalåret med Aftonbladet

Valkompassen

Sveriges mest träffsäkra valtest matchar dig med partierna och kandidaterna. Kompassen har tagits fram i samarbete Aftonbladet, holländska Kieskompas och valforskare vid Göteborgs universitet.

Motståndet

Aftonbladets Johanna Frändén och Magnus Wennman reser genom ett Europa som reser sig mot främlingsfientlighet och homofobi. Och möter unga européer som gör motstånd.

#jagskarösta

Visa att du bryr dig. Visa ditt engagemang. Berätta varför du ska rösta, och om du vill vad du ska rösta på, under hashtaggen #jagskarösta på Twitter eller Instagram.

EU-topp-debatt

I ”Partiprogrammet” onsdagen före EU-valet, den 21 maj möts de nio största partiernas toppkandidater i debatt.

Partiledardebatten

Den 1 september blir en historisk tv-kväll. När valrörelsen är som hetast samlas partiledarna i en direktsänd tv-debatt – på Aftonbladet. Online, på nätet. Där och då inleds valspurten mot riksdagen.

20 minuter

I tv-programmet 20 minuter debatteras dagens hetaste fråga varje måndag till torsdag hela våren. Med både allvar och humor. Debattledare: Maria Bjaring.

Partiprogrammet

Karin Magnusson och Behrang Miri leder ett av Sveriges populäraste politiska program, ”Partiprogrammet”. Vi sänder live från Scandic Grand Central onsdagar hela våren och hösten. Var med och reagera med #partiprogrammet.

Almedalen

Första veckan i juli kokar Visby av supervalårspolitik. Aftonbladet är på plats med hela valredaktionen för att ta Almedalen till hela Sverige. Med debatter, analyser, avslöjanden och nyheter.

EU-valvaka

Den 25 maj avgörs Europas framtid. Aftonbladet sänder en valvaka från när det händer där det händer. Vi följer upp med experter, analyser och direktrapporteringar.

ARTIKELN HANDLAR OM