Ryssland vill förbjuda Karlsson på taket

avEric Emanuelsson

NYHETER

Karlsson på taket är en av de populäraste figurerna i Ryssland.

Men nu vill landets utrikesdepartement förbjuda världens bästa Karlsson.

Han ska tydligen bidra till "oönskade dåliga relationer mellan barn och föräldrar", skriver Sveriges radio.

Han är lite rund, en aning självgod, rebellisk och deklarerar med jämna mellanrum att han är "världens bästa" på allting.

Och så har han en propeller på ryggen.

Nu vill det ryska utrikesdepartementet förbjuda Astrid Lindgrens älskade böcker om Karlsson på taket, uppger Sveriges radio.

Utrikesdepartementet menar att Karlsson skapar oönskade dåliga relationer mellan barn och föräldrar och inte är i linje med ryska familjevärderingar.

"Måste förbjudas"

Kommunistpartiets Viktor Nikolajevitj är den person som stör sig mest på Karlsson. Han tycker att all utländsk barnlitteratur som är opatriotisk och i strid med traditionella familjevärderingar ska förbjudas.

– Sagor om jultomten, Musse Pigg och Kalle Anka måste absolut förbjudas och allt det amerikanska som inte fanns på Sovjettiden, sa han i en debatt, enligt Sveriges radio.

Men han får mothugg från den ryska barnlitteraturexperten Valentin Valentevitj.

– Det där härrör från bristande klassisk bildning för alla sagor innehåller universella teman som går igen oavsett land, så  förbjuds utländska sagor måste också ryska sagor förbjudas , sa han i samma debatt.

Världens bästa Karlsson är sedan länge en favorit i Ryssland. Redan på Sovjettiden översattes böckerna och flera dramatiseringar har gjorts om Karlsson.