Nyheter

”Som dörrknackning på steroider”

Av: 

Leonard Goldberg

NYHETER

Brottscentralen fyller 100 program.

Med hjälp av tips från tittarna har polisen klarat upp flera olösta brott.

– Det här är som dörrknackning på steroider, säger Varg Gyllander, Stockholmspolisens presschef.

I går sändes det hundrade avsnittet av Aftonbladet TV:s rättsprogram Brottscentralen. För polisen har programmet varit en rejäl hjälp i utredningsarbetet.

– Vi på ungdomsroteln har kontaktat er och bett er sända tre övervakningsfilmer. Det har lett till hundraprocentig identifiering på gärningsmännen. Det är väldigt positivt, säger Lars Utter på Stockholmspolisens ungdomsrotel.

I ett avsnitt visade Brottscentralen bilder på en kvinna i rosa stövlar som oprovocerat misstänks ha misshandlat en 22-årig kvinna. Polisen fick in ett 50-tal tips och kunde kort därpå identifiera den misstänkta kvinnan.

I ett par fall har allmänhetens hjälp lett till fällande domar. En 17-årig kille rånades brutalt på Mälarhöjdens tunnelbanestation. Efter att Brottscentralen visat övervakningsbilder från tillfället överlämnade gärningsmannen sig själv. Han dömdes till ungdomsvård och 15 000 kronor i skadestånd.

– För oss är det här som dörrknackning på steroider. Att nå ut till så oerhört många tipsare kan vi aldrig göra själva, säger Stockholmspolisens presschef Varg Gyllander.

Brottscentralens programledare Lennart Ekdal säger att resultaten av tv-programmets journalistik är en bonus.

– Vårt direkta syfte är inte att fånga brottslingarna. Men om en konsekvens är att polisen får lättare att fånga brottslingar så är det ju bra. Vi gör anspråk på att göra en daglig rätts- och brottsjournalistik som är relevant. Och då finns det ingen mer effektiv plattform än Aftonbladet TV, säger Lennart Ekdal.

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert: