”Hans kontakter kan ha läckt”

Publicerad 2014-03-12

Nils Horner mördades på ­öppen gata mitt på dagen.

En teori är att gärningsmännen såg honom som ett potentiellt hot.

– Hans kontakter kan ha läckt, säger vännen Bengt Kristiansson.

Nils Horners sista repor­tage handlade om oron för ­talibanattacker inför det ­kommande presidentvalet.

Valet i april gör att det är ­betydligt farligare i Afghanistan för utländska med­borgare, i synnerhet för journalister. Det menar den tidigare TV4-journalisten Lasse Bengtsson som numera arbetar för Svenska Afghanistankommittén.

– Många har mycket att förlora och många har mycket att vinna i valet. Journalister ­betraktas därför för en del som potentiella hot, säger han.

”Kan ha varit oplanerat”

Att journalister mördas på öppen gata är däremot mycket ovanligt.

– Antingen var det planerat av någon som inte tycker om att journalister är i landet. Det kan också ha varit någon som sett en utländsk journalist ­göra intervjuer och som slog till helt oplanerat, säger ­Lasse Bengtsson.

”Han kände många där”

Bengt Kristiansson är landschef för Svenska Afghanistankommittén och var ­nära vän till Nils Horner. Han är övertygad om att mordet ­hade att göra med Horners jour­nalistiska uppdrag.

– Nils kände väldigt många i Afghanistan och hade ett stort kontaktnät. Han drog sig inte heller för att skildra kontroversiella frågor. En person som är så välinformerad kan ha kommit över information som andra upplever som känslig. Han kan ha haft kontakter som läckt det han visste till någon annan, säger han.

ANNONS