Skalv i havet – kan vara planets krasch

Kinesiskt forskarteam säger att de har noterat ett skalv i Sydkinesiska havet – bara ett fåtal timmar efter att planet MH370 försvann från radarn.

Forskarna tror nu att det kan vara planets krasch i havet som de har upptäckt.

Forskare vid Universitetet för vetenskap och teknolog i Kina tror att de kan ha sett när olycksflyget MH370 kraschade i Sydkinesiskahavet.

Forskarna skriver på sin hemsida att deras seismografer har sett seismisk aktivitet i gränsområdet mellan Vietnam och Malaysia – bara timmar efter att planet försvann från radarn i lördags, uppger den malaysiska tidningen The star.

Skalvet har ägt rum 116 kilometer nordöst om planets senaste bekräftade position.

Vanligtvis brukar inga häftiga skalv ske kring området i det Sydkinesiska havet, därför tror forskarna att det kan vara planets krasch som fått mätinstrumenten att reagera.

"Kraschen var förödande"

Forskarna skriver på sin hemsida att:

"Om det här skalvet verkligen orsakades av att planet störtade i sjön visar intensiteten av den seismiska aktiviteten på att kraschen var förödande”, enligt The Star.

Forskarna ska ha uppfattat skalvet med hjälp av två seismografer belägna innanför Malaysisas gränser. 

”Händelsen inträffade vid 2.55 på morgonen den 8 mars, cirka en och en halv timme efter att MH370 förlorade kontakten klockan 1.30 på morgonen. En av de två möjliga platserna ligger cirka 116 kilometer nordöst om MH370:s sista bekräftade position”, skriver forskarteamet på sin webbsida, enligt The Star.

"Ska undersöka saken närmare"

Ställföreträdande chefen för universitetets meterologiska institution, Mohd Rosaidi Che Abas, bekräftar att deras seismografer noterade seismisk aktivitet klockan 2.56 under lördagen. Han säger att de nu undersöker saken närmare, enligt The Star.

MH370 lyfte med 239 passagerare från Kuala Lumpur i lördags på väg mot Peking. Men någonstans mellan Malaysia och Vietnam försvann det spårlöst från radarn – utan ett enda ljud. Radarbilder visar tecken på att flygplanet försökte vända i luften strax innan det försvann.

Piloterna gav ingen form av varningssignal, vilket kan tyda på att något snabbt och katastrofalt har hänt.

– Det är ett flygplansmysterium utan motstycke, säger haverichefen Abdul Rahman, enligt TT.

Publisert: