Mysteriet med de stulna korna i rätten

Lantbrukaren anmälde 69 kor som stulna.
Lantbrukaren anmälde 69 kor som stulna.

NYKÖPING. I dag inleds rättegången mot bonden som anmälde 69 kor som stulna.

Åklagaren menar att det hela är ett försök till bedrägeri och att kobonden försökt lura till sig 550 000 kronor från sitt försäkringsbolag.

Vad som egentligen hänt med korna är fortfarande ett mysterium.

Den 48-årige sörmländske bonden gick själv ut i media och berättade om hur han på morgonen den 19 december 2012 upptäckte att 69 nötkreatur på gården var försvunna. Djuren skulle ha gått till slakt, men när slaktbilen skulle komma var djuren redan borta.

Ville ha ersättning

Kobonden kontaktade tämligen omgående sitt försäkringsbolag för att få ersättning för den stulna boskapen. Om det hade gått vägen skulle han fått en utbetalning på 550 000 kronor, enligt åtalet.

Kobonden misstänktes först för stöld men den förundersökningen lades ner efter bara någon månad.

I stället åtalas han nu för försök till grovt bedrägeri mot sitt försäkringsbolag.

”Köpte kött svart”

Leif GW Persson - som själv bor i närheten av bonden - har kritiserat polisen för att man inte kollat mobiltrafiken i området den natt då korna försvann.

Han tog upp fallet i "Veckans Brott" i SVT och har skrivit ner sin teori om vad som hänt korna på en lapp och lagt i ett kurvert. Han har lovat att öppna kuvertet när domstolen sagt sitt. 

Leif GW Persson har i polisförhör sagt att han har pratat med åtminstone tre personer som har sagt att de har köpt kött svart av bonden.

Polis och åklagare har inte lyckats reda ut vad som har hänt med de försvunna korna. Men man anser sig ha bevis för att de inte kan ha stulits på natten mellan den 18 och 19 december 2012.

20-tal vittnen

Kobonden förnekar brott. Hans advokat Leif Gustafson är kritisk till utredningen.

– Det finns ingen utredning som belägger det åklagaren påstår. Min klient upplever att han blivit misstrodd och att man inte gjort de utredningsåtgärder som krävs för att verkligen ta reda på vad som har hänt, har försvararen Leif Gustafson tidigare sagt till Aftonbladet.

Ett 20-tal vittnen kommer att höras under rättegången som pågår i Nyköpings tingsrätt i fem dagar. Aftonbladet är på plats och rapporterar från rättegångens första dag.

Publisert: