Nyheter

Sally: Så lagar du billig studentmat

Av: 

Madeleine Brohlin

Sally Jönsson driver en matblogg och har även gett ut en kokbok där hon bjuder på recept på maträtter som är goda, nyttiga och billiga. Hennes och läsarnas favoritrecept är en tonfisklasagne.
Sally Jönsson driver en matblogg och har även gett ut en kokbok där hon bjuder på recept på maträtter som är goda, nyttiga och billiga. Hennes och läsarnas favoritrecept är en tonfisklasagne.

NYHETER

Att leva som student behöver inte innebära nudlar och snabbmakaroner.

Det vet matbloggaren och kokboksförfattaren Sally Jönsson som är expert på att laga billig mat – som både är nyttig och god.

– Vanligaste misstaget är att man inte planerar. Utan kommer hem sent och hungrig och möter en tom kyl, säger hon.

Som student har man ofta en tuff budget på omkring 9 000 kronor i månaden som ska räcka till allt.

Men att man lever på studiebidrag och lån behöver inte betyda att man inte kan laga god mat som samtidigt är billig.

Sally Jönsson är tjejen som vet hur man lyckas hålla nere matkostnaderna – utan att behöva värma nudlar eller koka snabbmakaroner.

Hon driver matbloggen Skippanudlarna.com och är även författare till boken ”Skippa Nudlarna” där hon hjälper läsarna att laga god, billig och nyttig mat. Alla hennes recept är prissatta och ingen av maträtterna kostar mer än 17 kronor per portion.

”Roligare och mer utmanande”

Allt började med att hon startade matbloggen som ett projektarbete i gymnasiet.

– Jag ville starta en matblogg men kände att jag behövde en egen, rolig vinkel på det hela. Det var då jag kom på att jag ville motbevisa alla som säger att de måste äta nudlar för att klara månaden eller som säger att nyttig mat är dyrt. Matintresset fanns redan där, men det blev roligare och mer utmanande när jag hade vissa ramar att hålla mig inom. Men jag tycker inte man ska se det som en begränsning, fokusera istället på vad du kan köpa och vad du sen kan skapa med det.

”Ägg finns alltid i min kyl”

Sallys tips för komma igång är att se till att köpa hem bra och billiga råvaror. Har du ett bra basförråd hemma behöver du inte handla lika ofta och dessutom går det att snabbt få ihop lunch eller middag.

– Rotfrukter, vitkål och morötter håller väldigt länge kylen och är bra basvaror. Frusna grönsaker som broccoli kan man också hitta billigt. Äpplen och bananer finns också alltid. På sommaren köper jag gärna nektariner och bär och på vintern njuter jag av de billiga citrusfrukterna. Ägg finns alltid i min kyl, en omelett eller fried rice tar max fem minuter att göra. Dessutom är kokt ägg perfekt mellanmål.

– Linser, kikärtor och bönor är bra billiga proteinkällor som du antingen kan använda för att dryga kött och grytor med eller använda som de är. Hummus på kikärtor är till exempel ett mättande och bra veganskt alternativ till dipp. Sen tycker jag man ska ha långsamma kolhydrater hemma som bulgur, fullkornspasta, matvete, råris och quinoa. Havregryn finns alltid hemma, perfekt till frukost och annat bak. Att ha flera olika kryddor hemma gör också matlagningen roligare. Då kan man få samma livsmedel att smaka helt olika, säger hon.

Men hur ska man göra för att inte fastna i att laga nudlar eller makaroner som student?

– Vanligaste misstaget är att man inte planerar. Utan kommer hem sent och hungrig och möter en tom kyl. Ta några timmar en dag i veckan då du planerar, handlar och förbereder veckan. Det kommer spara dig så mycket tid. Gör storkok och matlådor.

Matbudget på 1 500 till 2 000 kronor

Följer man Sallys råd och recept går det att leva på en ganska lite peng när det gäller mat.

– Om du ser till att ha matlåda varje dag sparar man otroligt mycket pengar. Lagar man mina recept till lunch och middag och inte slösar bort massa pengar på godis, snacks och kaffe på kafé så kan man absolut klara sig på 1 500 till 2 000 kronor i månaden och då har jag lagt på marginal, många av mina recept kostar ju under 15 kronor per portion. Men ett basförråd och planering är A och O.

Startat eget företag

I dag läser Sally på universitetskurser på distans och har pluggat kurser inom kost, näring, fysisk aktivitet och hälsa.

– Jag har precis startat eget företag och hoppas kunna jobba mer med min blogg, bok och rådgivning inom detta ämne. Jag jobbar även som modell och reser väldigt mycket och arbetar med det, det passar mig väldigt bra att multitaska, jag gillar att ha många järn i elden, berättar hon.

Hur gör du själv, lever du som tipsen i din blogg och kokbok?

– Absolut. Jag bor och jobbar mycket utomlands men lagar nästan alltid min egen mat. Jag är dessutom ett stort fan av matlåda och har alltid med en när jag är ute och reser. Då vet jag att jag kommer få god och näringsrik mat istället för dyr och tråkig flygplansmat eller behöva stressas av att hitta något alternativ på stan som passar mig.

– Jag använder samma råvaror som används på bloggen och när jag är i Sverige skapar jag ju recept till bloggen och äter självklart också det jag lagar. Lagar även mat till resten av familjen, även om de ibland vill lyxa till det med en pilgrimsmussla eller oxfilé. Men familjens matkostnader har helt klart sjunkit efter att jag startade bloggen och då har vi utrymme för lyx ibland.

Kan du bjuda läsarna på ditt absoluta favoritrecept när det gäller budgetmat?

– Min tonfisklasagne har blivit en riktig hit och är perfekt att göra stor sats av och äta i matlådan. Superlätt att göra och uppskattad av folk som vanligtvis inte gillar tonfisk också.

Här hittar du receptet till tonfisklasagnen och Sallys matblogg.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Billig mat – 7 recept som räddar januari