Löfven: Bara att gratulera

avBjörn Barr

Politikernas glädjereaktioner på Jas-köpet

1 av 2 | Foto: LOTTE FERNVALL
Stefan Löfven.

Hatten av för Saab och Sverige.

Beskedet att Brasilien köper 36 stycken Jas 39 Gripen glädjer både Alliansen och oppositionen.

– Det är en mycket glädjande nyhet och det är bara att gratulera Saab, Sverige och Brasilien, säger Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven till TT.

Knappt hade nyheten om att Brasilien köper in 36 stycken Jas 39 Gripen hunnit bekräftas, innan svenska politiker tog bladet från munnen. Gladast av alla är nog Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven:

– Jag hoppas att det här kan leda till ännu mer handelsutbyte med Brasilien i form av teknik, kunskap och produktion, säger han till TT.

Statsminister Fredrik Reinfeldt gläds också åt köpet.

"Det är ett glädjande besked som är bra för svenska jobb och Sveriges ekonomi. Det här är resultatet av många människors hårda arbete", skriver han enligt TT.

Hyllar på Twitter

Även utrikesminister Carl Bildt (M) firar nog lite extra ikväll. På Twitter skriver han att "Det är en hyllning till svensk teknologi och konkurrenskraft att Brasilien väljer Gripen som sitt framtida stridsflygplan."

Hans partikamrat försvarministern Karin Enström är också nöjd med att affären är i hamn:

– Det är mycket glädjande så klart att man har valt Gripensystemet att gå vidare med och vi välkomnar mer än gärna Brasilien in i familjen av Gripenanvändare, säger hon till TT.

Affären inte helt klar än

Men politiker från båda läger är försiktiga med att ta ut segern i förskott. Affären är inte färdigförhandlad än, och exakt vilka motköp Sverige måste göra är inte presenterade.

– Nu vidtar ju förhandlingar mellan Saab och Brasilien, säger Karin Enström till TT.