Djurens misär i skräckparken

NYHETER

Jonas Wahlström: Urusla förhållanden

1 av 10 | Foto: En ung elefant hålls kedjad i en liten inhägnad.

Öppna sår, minimala inhägnader och utmärglade djur.

Skräckdjurparken Surayaba zoo i Indonesien är en av världens värsta.

– Det är väldigt tragiskt att se, parken har utsatts för väldigt kraftig kritik men inget verkar händer, säger Jonas Wahlström, chef för Skansenakvariet.

Kamelen är så svulten att den ser ut som skelett. Elefantens kedjor har skurit djupa sår i huden. 150 pelikaner i samma bur.

På Surayaba zoo lever runt 3 000 djur under fruktansvärda förhållanden. Enligt The Jakarta Globe dog 43 djur i parken – på bara tre månader.

Usla förhållanden

Skansenakvariets chef Jonas Wahlström besökte djurparken för cirka 15 år sedan och säger att det såg lika hemskt ut då.

– Man kunde tro att något skulle ha hänt under de här åren men så verkar det inte ha blivit, det är usla förhållanden där djuren far illa, säger han.

– Den har utsatts för kraftig kritik från den internationella djurparksorganisationen Waza för några år sedan och det är bara att förfasas över att inget hänt.

Han säger att det är förfärligt att se hur djuren på parken har det med trånga och dåliga inhägnader.

– Djuren mår absolut inte bra, Men det finns många också många andra riktigt dåliga, urusla, djurparker som borde stängas, säger Jonas Wahlström.

– Om alla djurparker skulle tvingas följa samma normer som svenska så skulle 95 procent av världens parker stänga.

”Vi har problem”

Daily Mails reporter Richard Sears beskriver parken som en ”makaber håla”. Han såg apor som satt på öar utan träd att klättra i och schimpanser som delade hägn med arméer av råttor.

Djurparkens talesperson Agus Supangkat säger att förhållandena har blivit bättre, enligt Daily Mail.

– Men vi har fortfarande problem, säger han enligt tidningen.

Sätt press

Jonas Wahlström säger att man kan förstå att djurens välfärd inte är det första man tänker på i länder där människornas grundläggande behov inte tillgodoses. Men att det ändå inte är en ursäkt.

Som turist säger han att man ska undvika alla djurparker och attraktioner där djur far illa.

– Det man kan göra är helt enkelt att inte gå dit, är man turist så säg till på hotellet att man inte tänker komma tillbaka när djurparken i stan såg så hemsk ut, när man sätter ekonomisk press då händer det grejer,