Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ida, Ronja

Elie hörde dåligt – fick gå särskola

Publicerad 2013-11-14

Efter 15 års felplacering kräver han kommunen på 4 miljoner

Elie Hachem sattes felaktigt i särskola - på grund av att han hade hörselfel.

Elie Hachem, 7, hörde dåligt.

"Utvecklingsstörd" ansåg kommunen och satte honom 15 år i särskola.

Som 24-åring ger en ny utredning honom upprättelse och Skolinspektionen ger kommunen hård kritik.

Nu kräver han 4,3 miljoner kronor i kompensation.

– Jag hoppas få ersättning för de femton år som jag aldrig får tillbaka, säger han.

Elie Hachem är i dag 24 år. Förutom basket fyller han mest dagarna med studier. Mot alla odds har han pluggat in hela grundskolan på Komvux och håller nu på att läsa in gymnasiet. Drömmen är att bli arkitekt. Eller lärare. Eller kock.

– Jag vet att jag kommer lyckas. Jag kämpar. Gör man något som man tycker är bra och roligt så kommer det gå, säger han till Aftonbladet.

Blev som ny efter operation

Som sjuåring, då det var dags att börja första klass i Falkenberg, hade Hachem en dittills oupptäckt hörselskada.

Kommunen antog att han hade en utvecklingsstörning och satte honom i särskola.

Men redan i första klass opererades han och människor runt omkring honom beskrev hur han blev "en ny människa". Föräldrarna försökte få skolan att omvärdera hans placering, men fick inget gehör.

– Mina föräldrar är från Libanon och kunde inte så mycket svenska. Innan öronoperationen 1997 kunde jag inte höra, men det var ändå försent eftersom jag då redan var placerad. De kunde ha hanterat det bättre då, men de säger att de inte hade den kunskapen, säger han.

Hela grundskolan och gymnasiet i särskola. Under alla år ensam och deprimerad.

Först i vuxen ålder kom han i kontakt med FUB, en intresseorganisation som arbetar för att barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning.

Tog död på glöden

Där träffade han Willy Engebrethsen, som länge jobbat inom särskolan.

– När jag träffade Elie kände jag spontant att något inte stämde. Det var sättet han var och uttryckte sig på, säger Engebrethsen.

Föreningen fick 2011 en psykolog inom kommunen att göra en ny utredning. Den visade att Elie Hachem inte har någon som helst utvecklingsstörning. Trots det vägrade kommunen erkänna något fel.

Elie Hachem hade på egen hand inte lyckats ta alla studiepoäng och fick därför inte CSN. Då han vände sig till socialtjänsten för ekonomisk hjälp blev han hänvisad till arbetsförmedlningen.

– Det tog död på all hans glöd att ta igen studierna och plugga vidare, säger Engebrethsen.

Elie försöker sammanfatta det han varit med om:

– Jag tycker det är hemskt det jag fått uppleva. Jag har varit med om hemska saker under de här åren. Mobbing, jag har inte haft några kompisar. Folk tror att man är annorlunda på grund av att man går i särskola.

Skolinspektionen: "Väldigt, väldigt allvarligt"

Skolinspektionen har granskat ärendet och riktar hård kritik mot kommunen. Handläggaren Fredric Tolly:

– Vårt beslut konstaterar att kommunen hade brustit i utredningarna. Flera delar saknas. Det framgår även i dokumenten att eleven senare konstaterats inte ha någon utvecklingsstörning. Det är så långt vi kan pröva saken. Det enda sättet för elever i den här situationen är att yrka på skadestånd i domstol.

– Det är väldigt, väldigt allvarligt när kommunen brister i utredningar. Det förstör förutsättningar till högre skolgång, då måste han läsa in hela grundskolan och gymnasiet. Det får enormt stora konsekvenser för den drabbade.

Genom organisationen FUB fick Elie Hachem ett juridiskt ombud, David Ryffé, som sett över hans fall.

– I dag har vi skickat ett brev med krav mot Falkenbergs kommun att de ska ersätta Elie med 4,3 miljoner kronor. Annars kommer vi stämma kommunen inför domstol, säger Ryffé till Aftonbladet.

Kan gälla tusentals

2011 uppmärksammades ett fall där ett par tvillingar i Vellinge placerats i särskola felaktigt. Där dömdes kommunen vara skadeståndsskyldig i både tings- och hovrätt. Högsta domstolen gav inte prövningstillstånd och därmed står domen fast.

Skolinspektionen slog även i går fast att en före detta elev inom grundsärskolan och gymnasiesärskolan i Södertälje inte hade någon utvecklingsstörning trots att kommunens tidigare utredning sa att så var fallet.

Enligt Skolinspektionens granskning av 58 kommuner 2011 är runt en procent av särskoleplaceringarna felaktiga.

– Det är troligen flera tusen som har rätt till skadestånd, säger jurist David Ryffé.

Men ansvariga på kommunen anser inte att något fel har begåtts. Majlis Wolfhagen, ställföreträdande förvaltningschef:
- Vi har ett underlag som vi tog fram till Skolinspektionen. Jag kan bara säga att vi kommer att koppla in jurister på det här.

Elie Hachem väljer att vara positiv.

– Det här är något som aldrig kommer försvinna. Jag kommer alltid bära med mig det, men man får se framåt och försöka göra det bästa av saken. Jag hoppas att jag får ersättning för de femton år som jag aldrig kommer få tillbaka.