Nyheter

Sven Å Christansons bok om Quick dras in

Av: 

Staffan Lindberg

NYHETER

Kritiken mot professor Sven Å Christianson och hans roll i Quickhärvan hårdnar.

Nu tvingar Stockholms universitet honom att sluta att använda boken "I huvudet på en seriemördare" i undervisningen.

– Frågan var uppe på institutionsstyrelsen i tisdags, säger prefekten Ann-Charlotte Smedler.

Psykologiprofessorn och minnesforskaren Sven Å Christianson var åklagarens expertvittne under rättegångarna mot Thomas Quick, som i dag heter Sture Bergwall.

I den nyutkomna boken "Mannen som slutade ljuga" riktar journalisten Dan Josefsson hård kritik mot Christianson, som han anser gav vetenskaplig tyngd åt Quicks erkännanden.

– Om någon är ansvarig för den här skandalen är det Sven Å Christianson, säger han.

Kritik från psykologer

Dan Josefssons bok har väckt starka reaktioner också i de egna leden. Nationalkommittén för psykologi, som samlar några av Sveriges tyngsta psykologiforskare, tog nyligen upp såväl Josefssons bok som Christiansons roll i Quick-utredningarna vid sitt sammanträde.

– Vi diskuterade hur vi ska förhålla oss till det faktum att psykologin kommit ut så dåligt i fallet. Det handlar om konstiga saker, som inte är typiska för den psykologiska vetenskapen, säger Gunilla Bohlin, professor i psykologi vid Uppsala universitet och ordförande i kommittén.

Överväger uttalande

På mötet övervägde kommittén att gå ut med ett gemensamt uttalande, om psykologins roll i Quick-härvan.

– Det kan bli aktuellt i ett senare skede. Vi uppmuntrade alla i kommittén att läsa boken, säger Gunilla Bohlin.

Sven Å Christianson arbetar fortfarande som professor på Stockholms universitet. Den senaste tiden har missnöjet med hans undervisning vuxit, enligt uppgift till Aftonbladet.

Boken dras in

Hans egen bok "I huvudet på en seriemördare" har fram till nu används i undervisningen på universitetet. Vissa anser att boken försvarar den terapi som låg bakom Quicks erkännanden. Nu har Stockholms universitet bestämt att boken inte längre får användas som kurslitteratur.

– Det stämmer att frågan var uppe på institutionsstyrelsen i tisdags. Men protokollet är ännu inte justerat, så jag kan inte säga mer, säger Ann-Charlotte Smedler, prefekt på psykologiska institutionen vid Stockholms universitet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jubileumsvecka hos Lyko - upp till 25 % på nästan allt!

Lyko

Publisert: