Nyheter

Supertyfonen har nått land

Av: 

Ida Gustafsson

Joakim Magné

Andreas Söderlund

Niklas Sandberg

NYHETER

Svenskar fast i stormen: "Vi kommer ingenstans"

Supertyfonen Haiyan har slagit till med full kraft mot Filippinerna och minst tre personer har mist sina liv.

Flera svenskar sitter fast mitt i stormen. 

– Den kommer att få katastrofala följder, säger experten Jeff Masters, enligt nyhetsbyrån AP.

Tusentals människor har redan evakuerats för att undkomma monsterstormen som på torsdagskvällen slog till mot centrala Filippinerna.

Tyfonen väntas vara den starkaste som någonsin nått land med vindhastigheter upp emot 105 meter per sekund i byarna.

Bruten kommunikation

Och i dess bana bor 25 miljoner människor. I dess framfart har kommunikationen brutits med stora delar av de tyfondrabbade öarna, vilket gör att tyfonens skador ännu är okända.

Minst tre personer har omkommit, rapporterar CNN. Ett av dem ska vara ett ettårigt barn och en kvinna som träffats av omkringflygande bråte i Cotabatoprovinsen. En kvinna i staden Cebu dog av ett fallande träd.

Guvernören i provinsen Södra Leyte, Roger G. Mercado, skrev vid sextiden på morgonen på Twitter att "vindarna har avtagit nu här i södra Leyte. Röjning av blockerade vägar pågår".

Svenskar fast i stormen

Jeff Masters, vid USA-baserade Weather Underground.

Masters, säger enligt TT att han väntar sig en katastrofal förödelse i Guiuan, ett fiskesamhälle med omkring 40 000 människor.

– Det är kanske de värsta skadorna som någon stad på jorden fått utstå av en tropisk cyklon under det senaste århundradet, skrev Masters i sin blogg.

Kommunikationen med Guiuan bröts omedelbart när tyfonen slog till och civilförsvarets kansli sade att det var för tidigt att göra några bedömningar av skadorna, enligt TT.

Flera svenskar sitter just nu fast i stormen.

– Vi försökte ta oss från ön i går morse men redan då hade de stängt hamnen. Vi fick vända tillbaka och hitta ett så säkert hotell som möjligt, säger Malini Mård som är på genomresa i Fillipinerna.

Hon och hennes sambo sitter fast på ön Boracay. Stormen väntas nå ön under förmiddagen – och de kommer ingenstans.

– Vi har inte så många val, vi kommer ingenstans. Vi har köpt mat och vatten och gjort det som myndigheterna har sagt till oss, säger Malini Mård.

”Väntas inte bli långvarig”

Men trots styrkan är den inte särskilt stor och väntas inte bli långvarig.

– Den rör sig väldigt snabbt och kommer inte vara över Filippinerna i mer än 12 timmar. Därefter passerar den vidare mot södra Kina och Vietnam, men när den väl når dem, vilket blir på söndagen, kommer den vara betydligt svagare, säger Benjamin Papandrea på amerikanska vädertjänsten Weather Services International, WSI.

Uppdatering följer

ANNONS

20% på solskydd från ACO Sun - solsäkert för hela familjen!

Extern länk från MEDS

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter