15-åriga Malala talar inför FN

Publicerad 2013-07-12

I oktober sköts Malala Yousafzai för att hon var ett hot mot talibanerna.

Idag fyller hon 16 år, en dag som av FN utnämnts till ”Malala-dagen”.

Hon firar födelsedagen med att prata om flickors rätt att gå i skolan – inför FN.

Malala fortsätter kämpa för att flickor ska få gå i skolan.

Den 9 oktober förra året satt då 15-åriga Malala på skolbussen. En beväpnad man klev på och sköt henne rakt i ansiktet. Kulan gick genom skallen, snuddade hjärnan och satte sig i axeln, skriver Svenska Dagbladet.

Malala svävade mellan liv och död samtidigt som hon fick stöd av i princip en enad värld. Talibanerna tog dock stolt på sig attacken.

Efter att ha flugits till Birmingham och genomgått en avancerat operation kunde hennes liv räddas.

Fortsätter sin kamp

Malala lever nu tillsammans med sin familj i Birmingham. Därifrån fortsätter hon sin kamp för att flickor ska få gå i skolan. Särskilt mycket kämpar hon för flickorna i Pakistan, där läget fortfarande är katastrofalt. Talibaner fortsätter att spränga skolor för flickor och bara i Swatdalen har mer än 400 skolor förstörts.

Den unga flickans kamp har fått en hel värld att få upp ögonen för situationen i Pakistan. Med hjälp av Angelina Jolie har en fond upprättats i Malalas namn, för att hjälpa flickor att utbilda sig.

Talar i FN

Idag når hennes kamp en ny höjdpunkt då hon ska tala inför tusentals människor i FN. Ämnet är givet: alla flickors rätt att gå i skolan.

Malalas resa som aktivist började redan som 11-åring, då hon började blogga om situationen i Swatdalen för brittiska BBC. Hon skrev bland annat om hur talibanerna gjort att flickor förbjudits att studera och att flera flickskolor bränts ned.

Ryktet om Malala spred sig, både internationellt och i Pakistan. Till slut blev det för mycket för talibanerna som bestämde sig för att döda henne. De misslyckades.

Aftonbladets Daniel Swedin skriver idag om Malala Yousafzai på ledarsidan.