Så ska Solberg hjälpa Reinfeldt i valspurten

Reporter: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Andreas Bardell
Norges statsminister Erna Solberg och Fredrik Reinfeldt, vid Solbergs första officiella besök i Sverige som statsminister.

Moderaterna gjorde sitt för att försöka hjälpa Høyre att vinna valet i Norge. 

I höstens svenska valrörelse lovar norska statsministern Erna Solberg att återgälda tjänsten.

– Vi kommer skicka folk som knackar på dörrar och pratar med väljare, säger hon.

I dag gjorde Norges statsminister Erna Solberg sitt första officiella besök i Sverige som statsminister. Det var i september förra året som norrmännen röstade bort vänsterregeringen med socialdemokraten Jens Stoltenberg i spetsten. I stället bildade Høyre regering tillsammans med Fremskrittspartiet. Dessutom har man stöd av Kristelig Folkeparti och Venstre.

De båda statsministrarna hade i dag ett möte där de diskuterade förutsättningar för tillväxt och sysselsättning, försvarssamarbete och synen på EU.

Fick hjälp av Moderaterna

Inför valet i Norge besökte företrädare för Moderaterna vid flera tillfällen landet och kampanjade för sitt systerparti. M:s partisekreterare Kent Persson var bland annat och talade på Høyres kongress. Solberg har vid flera tillfällen sagt att hennes parti är intresserade av vad Moderaterna och Alliansregeringen gjort i Sverige, bland annat jobbskatteavdragen

Inför riksdagsvalet i höst ligger regeringen Reinfeldt illa till i opinionen. Men Erna Solberg lovar att göra sitt för att hjälpa till.

– Jag vill inte ge några tips på vad de ska göra. Partier ska alltid utforma sin egen politik utifrån sitt lands förutsättningar. Men jag är helt säker på att vi kommer skicka folk. Vi har en lång tradition av samarbete med Moderaterna, säger hon.

Ska återgälda tjänsten

Den norska statsministern var själv i Sverige under valnatten 2010 då Alliansregeringen blev återvald.

– Då träffade jag många norrmän som gett sitt bidrag genom att knacka på dörrar och prata med folk. De har varit rejält aktiva i Moderaternas valkampanj, säger hon.

Publicerad: