Många strömlösa efter vindkaoset

1 av 2 | Foto: Träd har blåst ner på två bilar i Gröndal i Stockholm
NYHETER

Första advent blev en blåsig tillställning för ostkusten.

Tusentals hushåll blev strömlösa efter att kraftiga vindar välte träd och byggnadsställningar.

Under söndagen slog ett kraftigt lågtryck till mot den svenska ostkusten med full kraft. Byggnadsställningar rasade på flera ställen och träd föll över både vägar och elledningar.

Som mest var 17 000 hushåll strömlösa.

"Svårt och riskfyllt"

Sent på söndagskvällen hade läget förbättrats men enligt Vattenfall var drygt 8 000 kunder fortfarande utan el.

– All tillgänglig personal är ute och ny personal kommer avlösa dem som är trötta. Vi fortsätter jobba under hela natten med det här, sa Mikael Björnér, kommunikatör på Vattenfall Eldistribution, då.

Bergslagen, Roslagskusten och Stockholm tillhör de områden som drabbats värst av de kraftiga vindarna. Den stora mängden nedfallna träd försvårar arbetet med att ta sig fram till de förstörda ledningarna.

– Det är ett svårt och riskfyllt arbete och vi prioriterar säkerheten för vår personal, därför tar det lite längre tid, säger Mikael Björnér.

På måndagsmorgonen var bara 71 hushåll i Uppsala län och 699 i Stockholms län fortfarande utan el. Vattenfall räknar med att alla hushåll ska få tillbaka strömmen under dagen.

Dröjer i skärgården

Framför allt kommer det att dröja innan personal från elnätsbolagen tar sig ut till strömlösa hushåll i skärgården, enligt Mikael Björnér.

– Det är mörkt, blåsigt och direkt farligt att skicka ut personal dit. Det är för svårt att skicka dit folk just nu med de höga vågor som går, säger han.

Både räddningstjänsten och polisen hade det svettigt under söndagen. Bara i Stockholm gjorde polisen ett 30-tal extra utryckningar till följd av blåsten.

– Det har varit stora trafikproblem på mindre vägar och i innerstan under dagen. Och bekymren fortsätter i innerstan, byggnadsställningarna håller inte hur länge som helst, sa Albin Näverdal på Stockholmspolisens länskommunikationscentral, under söndagen.

– En byggnadsställning som drog över vägen på Kungsholmsgatan höll på att träffa en polisbil. Det var nära ögat, fortsätter han.

Stormstyrka i byarna

Enligt SMHI berodde de kraftiga vindarna på ett lågtryck som parkerat sig över västra Finland. En klass 1-varning har utfärdats för hela Östersjön och stora delar av ostkusten.

– Det har inneburit att den svenska ostkusten fått kraftiga vindar under dagen. Nu rör sig vindarna ner över Svealand, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Men under morgondagen mojnar vinden betydligt.

– På måndag drar en högtrycksrygg in över landet. Det kommer att bli mildare väder men kan fortfarande vara lite blåsigt till havs, säger Jesper Blomster på SMHI.

Inställd färjetrafik

Söndagskvällens färjetrafik mellan Grisslehamn och Åland har ställts in till följd av de kraftiga vindarna. Eckerölinjen skriver på sin hemsida att de hoppas att trafiken kan återupptas som vanligt i morgon bitti. Färjetrafiken mellan Stockholm och Finland ser inte ut att påverkas i nuläget.

– Inte vad jag har hört än så länge. I vanliga fall brukar det bli så att om det blåser på lite mer rejält kan det bli förseningar vad gäller ankomster, säger Janis Pavuls, kommunikationschef på Silja Line.

Även Finland har drabbats av ovädret. Det blåser kraftigt i Österbotten, Mellersta Finland, Birkaland och delar av Savolax i västra Finland. Även i inlandet har stormbyar uppmätts, meddelar Meteorologiska institutet. Vid Niinisalo flygfält i Kankaanpää nära Björneborg blåste det 23,5 meter per sekund i byarna, skriver TT.