’Exakt som Livets ord’

Experten om den nya ministern: Bytte församling - inte ideologi

Elisabeth Svantesson (M) uppger att hon lämnade Livets ord för länge sedan.

Hon är i stället med i Kristet center i Örebro.

En församling som är en direkt kopia av Livets ord, enligt experten Per Kornhall.

– I så fall har hon inte lämnat Livets Ord, säger han.

Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) var under 1990-talet engagerad i Ja till livet och Livets ord, bland annat som lärare inom Ulf Ekmans frikyrka i Uppsala.

På presskonferensen tillsammans med Fredrik Reinfeldt i går bedyrade hon att hon lämnat rörelsen.

”Privat fråga”

På frågan varför hon sökte sig till Livets ord samt varför hon lämnat rörelsen svarade hon:

– Det är en väldigt privat fråga. Jag är här som arbetsmarknadsminister. Jag vet inte om den är så relevant.

– Om vi tittar på Elisabeths bakgrund så kommer ni märka att hon har varit engagerad i Ja till livet och Livets ord, som lärare bland annat inom Livets ord. Det är hon inte längre men hon har den bakgrunden, sa Fredrik Reinfeldt.

Men Elisabeth Svantesson har inte lämnat Livets ord, enligt experten Per Kornhall:

– Jag var inne på hem­sidan för Kristet center i Örebro och de är en direkt Livets Ord-satellit med bland annat en före detta ungdomspastor från Livets Ord som en av ledarna. Är hon med där? I så fall har hon inte lämnat Livets Ord, säger han.

”Inskränkt världsbild”

Per Kornhall arbetade själv som lärare på Livets ords skola i Uppsala innan han hoppade av i slutet av 1990-talet. Han har skrivit en bok om frikyrkan.

Efter en granskning av Kristet centers hemsida berättar han att de säljer samma böcker och cd-skivor som Livets ord och att Stefan Salomonsson, en av Ulf Ekmans ungdomspastorer från Livets ord, nu verkar i församlingen i Örebro.

– De har en mycket inskränkt världsbild och en fundamentalistisk bibelsyn. Det är anmärkningsvärt att hon är med där, säger han.

Kristet center i Örebro driver även Grenadjär­skolan, en kristen friskola som i fjol ville förbjuda flickorna att bära linnen och urringade tröjor i skolan. Något som Skolinspektionen satte stopp för.

Elisabeth Svantesson fanns i går kväll inte tillgänglig för en kommentar om Kristet center i Örebro. Fredrik Reinfeldts pressekreterare Roberta Alenius ville inte förmedla en ny kontakt med Aftonbladet.

– Hon sa redan under presskonferensen att hon lämnat Livets ord.

Men Kristet center i Örebro är samma sak, enligt en expert.

– Det har ingenting med hennes ansvarsområde i regeringen att göra.

Elisabeth Svantesson satt också nyligen med i riksdagsgruppen Forum för familj och människovärde.

Enligt tidningen Fokus motarbetade gruppen för sex år sedan ett lagförslag om att utvidga aborträtten i Sverige. Vid den tiden satt Elisabeth Svantesson i styrelsen för föreningen, skriver tidningen.

”På sparlåga”

Den hemliga moderatledda gruppen ville, enligt Fokus, stoppa en lag som ger utländska kvinnor rätt att göra abort i Sverige.

Tuve Skånberg (KD) är vice ordförande i gruppen i dag. Han säger att den numera går på sparlåga och att Elisabeth Svantesson inte längre är med.

– Hon har inte varit med den här mandatperioden, men tidigare var hon med och det har ett 70-tal olika riksdagsledamöter varit till och från.

Publisert: