Nyheter

Mammans bror: ”En chock för allihopa”

Av: 

Martin Ekelund

NYHETER

Västergötland. Familj och grannar till den 43-åriga kvinnan är chockade.

De kan inte förstå vad som fick henne att försöka spränga sig själv och sina två döttrar till döds.

– Det blir bara gissningar, säger hennes äldsta bror.

Aftonbladets fotograf Anna Tärnhuvud och reporter Martin Ekelund på plats.
Aftonbladets fotograf Anna Tärnhuvud och reporter Martin Ekelund på plats.

Ljudet från en gräsklippare och en radio som står på är det enda som bryter söndagslunken i den lilla byn på västgötaslätten. En idyll som omgärdas av nyslagna åkrar och skog.

Utanför den 43-åriga kvinnans övergivna hus står två överfulla matskålar till katten. På gräsmattan ligger resterna av flera ballonger.

– Det är klart att det här är en chock för allihopa, säger hennes äldsta bror.

För 28 år sedan, 14 år gammal, sköt hon deras föräldrar till döds med en Smith & Wesson 357 Magnum. Under flera veckor nekade hon men blev överbevisad av polisen och erkände till sist mordet. Hon berättade för förhörsledarna att hon utsatts för sexuella övergrepp av pappan medan mamman såg på. Hon hade tänkt ta livet av sig men fick in ingivelse och sköt båda föräldrarna.

Nu rivs såren upp igen.

”Ingen bryr sig om det”

I fredags morse försökte 43-åringen spränga sig själv och sina två flickor, sju och nio år, till döds med hjälp av en gasolflaska i bilen. Men explosionen blev inte så kraftig som hon väntat sig och hon kunde själv ta sig till akutmottagningen i Örebro, uppger poliskällor för Aftonbladet.

För alla inblandade kom beskedet om vad som hänt som en fullständig chock. Och syskonen har svårt att förstå vad som drivit deras syster till en så desperat handling.

– Vi har ju klart våra aningar om att det kan vara det ena eller det andra. Men det blir bara gissningar, säger hennes bror.

Efter erkännandet för 28 år sedan grep sociala myndigheter in och det lilla samhället slöt upp bakom flickan för att hon skulle kunna återvända till samhället. Även syskonen fanns redan då vid hennes sida.

Och i dag har kvinnan levt ett helt vanligt liv tillsammans med sina flickor i ett parhus i det lilla samhället i Västergötland. Enligt en granne är hennes historia känd i byn.

– Men det är ingen som bryr sig om det, säger han.

”Känns väldigt främmande”

43-åringen drev tidigare en revisionsfirma och flera grannar beskriver henne som trevlig och social. De berättar att hon åker till jobbet på morgonen och brukar vara ute i trädgården och påta på helgerna.

– Och då står man och pratar om lite allt möjligt, säger en närboende.

Att hon häktats för mordförsök på sina två barn är svårt för dem att förstå.

– Allt det här känns väldigt främmande för mig. Jag har inte märkt någonting på henne, säger en bekant.

Det här har hänt

Polisen larmades den 18 januari 1985 till gården i Västergötland efter larm om att paret som bodde där hade mördats.

Det var parets 14-åriga dotter som slog larm. Till polisen sa hon att hon sett en man i 30-årsåldern ta sig in i huset och skjuta föräldrarna i huvudet med fyra skott. Mamman avled på plats, pappan i ambulans på väg till sjukhuset.

Polisen hittade mordvapnet i en garderob på flickans rum. Och inga spår syntes i snön. Polisen började misstänka att det var hon själv som hållit i vapnet.

Samma dag som föräldrarna begravdes erkände flickan dubbel­mordet. Hon berättade att pappan utsatt henne för sexuella övergrepp under hela hösten och att mamman tittat på. Hon hade bestämt sig för att ta livet av sig med pappans Smith & Wesson, men hindrades och sköt föräldrarna i stället efter en ingivelse.

Efter mordet slöt både samhället där hon bodde och hennes egen familj upp bakom 14-åringen.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert: