Misshandlades med champagneflaska – talar ut om attacken

NYHETER

Efter de skakande bilderna på vansinnesattacken i Göteborg.

Nu berättar norske Olof för första gången hur han oprovocerat slogs ner i hotellreceptionen med en champagneflaska.

Den brutala misshandeln inträffade omkring tjugo i två, natten den 26 oktober, och fångades på övervakningsfilm som TV3:s "Efterlyst" sände i slutet av november.

Det norska sällskapet, Olof och hans fru, samt ytterligare ett par hade precis kommit tillbaka till sitt hotell i centrala Göteborg.

Kvinnorna gick mot sina rum medan männen stannade till vid hotellreceptionen.

Gärningsmannen skrattade

Då ställde sig en okänd man intill Olof och började prata.

Vad Olof och hans vän inte såg - var att mannen höll en champagneflaska i handen.

– Jag kan inte komma ihåg att vi har pratat med varandra men på videon syns det att vi gör det och att han skrattar. När min kompis börjar gå vänder jag mig om för att se efter honom. Då slår gärningsmannen mig i bakhuvudet med den här flaskan som han har hittat, säger Olof till "Efterlyst".

Olof föll medvetslös till marken. Först efter två-tre minuter vaknade han till liv igen efter att hans kompis försökt väcka honom.

– Jag vaknade upp och förstod inte var jag är, vem jag är och vet inte vem han är, vem min fru är eller vem hans fru är, säger Olof.

Drabbades av hjärnblödning

Efter att Olof vaknat till och prata med polisen fick han se övervakningsfilmen.

– Jag tror det var värre för de andra som såg den. Kanske var det för att jag har varit i situationen så det är lättare för mig, att jag har tagit in det.

Efter misshandeln på First Hotel G i Göteborg drabbades Olof av en hjärnblödning. Han miste hörseln på ena örat och blev delvis lam på ena sidan av ansiktet. I dag har han återhämtat sig nästan helt - och säger sig ha kommit över händelsen.

– Jag vet inte varför han slog men jag känner ingen ilska mot honom. Däremot tror jag att han behöver hjälp. Om han har problem som går ut över andra så är det viktigt att han får hjälp så han inte gör det mot andra igen, säger Olof.

Förra veckan såg gärningsmannen sig själv i "Efterlyst". Efter programmet ringde han till redaktionen och angav sig själv för den grova misshandeln mot Olof.

Överlämnade sig själv

Efter samtalet ska han ha gått in på en polisstation och erkänt brottet, uppger Sveriges Radio. Enligt mannen själv minns han inget av händelsen och han ska ha blivit förvånad när han såg bilderna.

Men polisen uppger för Sveriges Radio att det inte är troligt att mannen har tappat minnet då han inte ser så berusad ut på övervakningsbilderna. Trots att mannen erkänt ska anledningen till mannens agerande utredas innan ärendet förs till åklagare för beslut om åtal.

– Vi vill fortfarande ha fram en motivbild, säger Andreas Fuxborg vid Göteborgspolisen till radion.

Mannen uppges ha släppts eftersom risken anses liten att han återfaller i brott.