Cancersjuka Elisabeth tvingas betala peruken själv

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: LENA CARLSSON
Hittade knölar i ljumsken Elisabeth Erlandsson har genomgått tre behandlingar i Finland, och tumörerna har minskat.

Hon orkar inte kämpa mot sin cancer utan hår på huvudet.

Men både sjukvården och socialen nekar henne en peruk.

Elisabeth Erlandsson, 40, måste stå för kostnaden själv.

För en tid sen kunde Aftonbladet berätta om cancersjuka Elisabeth Erlandsson från Kinna som vårdas i Finland – eftersom hon i Sverige erbjudits enbart bromsmedicin. Sahlgrenska  har gett henne en dödsdom och i strid med hälso- och sjukvårdslagen har sjukhuset inte medverkat till att hon i Sverige fått ett andra utlåtande – det tvingades hon resa till Finland för att få. De finska läkarna ser en överlevnadschans och en gång i månaden reser Elisabeth till Helsingfors och betalar dyrt för en behandling –  som hon skulle kunna få gratis sex mil hemifrån – på Sahlgrenska.

Oförstående

Trots att Elisabeth berättat om utlåtandet hon fått i Finland och trots att tumörerna krymper tack vare cytostatikan hon får där, vill inte Sahlgrenska sätta in behandlingen som kan rädda hennes liv. Det är fortfarande bromsmedicinen som gäller.

Elisabeths beslut att söka vård på den den finska kliniken Docrates har hos hennes tidigare vårdgivare bemötts med totalt oförstående:

– De frågade till och med varför jag inte nöjde mig med den bromsmedicin de ville ge mig. Trots att den inte kan rädda mitt liv.

Hon upplever bemötandet som kallt.

”Vänt mig ryggen”

– Sedan jag vände mig till Finland har den svenska sjukvården vänt mig ryggen.

Bland det värsta var när hon ville ha hjälp att ta den spruta som måste tas mellan behandlingarna. En spruta som de svenska läkarna tyckte att hon kunde fortsätta ta hemma – trots att första injiceringen slutat med så starka smärtor att ambulans tillkallades. En säng och hjälp med provtagningen fick hon först efter att ha klivit in på akuten och hotat med att ta sprutan i väntrummet.

Sahlgrenska har avslagit hennes ansökan om att få hjälp med stödbyxor och peruk.

Utförsäkrad

– De säger att jag inte tillhör dem längre och därför vill de inte hjälpa mig.

Elisabeth har varit cancersjuk i över ett år och därför blivit utförsäkrad och tvingas leva på försörjningsstöd. När hon sökte hjälp med peruk hos socialen blev det nej även där.

– De skriver att det ”inte ingår i en skälig levnadsnivå”. De tycker tydligen att jag ska behöva gå ut utan hår. Men att gå från att ha hår ned till midjan till att ha inget – det är svårt.

Framför allt är det med hänsyn till sina döttrar som Elisabeth vägrar lämna hemmet utan peruk – de har svårt att tåla glåporden och blickarna.

– Mina barn vill inte gå ut med mig när jag inte har något hår. För folk kan vara så fruktansvärt elaka. Och så vill jag slippa allt prat om hur synd det är om mig.

Kostar flera tusen

För att kunna leva normalt tvingas Elisabeth köpa relativt billiga peruker på nätet – som snabbt måste bytas.

– De håller inte alls samma kvalitet som perukmakarnas. De brukar gå sönder efter tre gånger. Men det är allt jag har råd med.

En peruk av bra kvalitet brukar kosta flera tusen kronor.

Lena Carlsson

Publicerad: