Lät skattebetalarna stå för taxin - från sin egen fest

Av: Eric Tagesson, John Granlund

Publicerad:

Angeles Bermudez-Svankvist firades inför sin 50-årsdag av Arbetsförmedlingen.

Efter festen tog hon en taxi hem för 575 kronor.

Taxinotan fick skattebetalarna stå för.

Det var den 22 maj i år, en och en halv månad innan bemärkelsedagen, som Arbetsförmedlingen ställde till med fest för sin generaldirektör.

Mat och vin

Festen hölls i Arbetsförmedlingens lokaler på Hälsingegatan i centrala Stockholm och bland annat hade man hyrt in ett band som spelade musik under kvällen.

– Det var en mottagning med buffé där man fick komma och gå som man ville. Maten betalades av Arbetsförmedlingen och vin betalades av generaldirektören privat, säger pressekreteraren David Hemlin.

Tjugo minuter i tio på kvällen kom en taxi och hämtade upp Angeles Bermudez-Svankvist och körde henne de två och en halv milen hem till villan i Tullinge.

Begärde ersättning

Kostnaden för resan blev 575 kronor.

En knapp månad senare skickade Angeles Bermudez-Svankvist in kvittot för taxiresan till Arbetsförmedlingens lönekontor som "Ersättning för eget utlägg". Hon beskrev utlägget som "Hemresa efter 50-årsuppvakningen av Angeles Bermudez-Svankvist".

– Jag vet inte vad som gäller i ett sådant läge, jag antar att det som ligger till grund är att hon såg det som ett tjänsteuträttande och att det var sent på kvällen, säger David Hemlin.

Många gäster

På festen deltog, förutom höga chefer på Arbetsförmedlingen, flera före detta chefskolleger från hennes tidigare arbetsplatser.

Enligt uppgift var också överbefälhavaren Sverker Göransson på festen, men inte arbetsmarknadsminister Hillevi Engström trots att hennes officiella kalender det aktuella datumet var tom.

Istället ska en statssekreterare ha deltagit.

Publicerad: