Kamraten misstänks ha del i dödsfallet

avCarina Bergfeldt, Anders Clark, Leonard Goldberg

1 av 2 | Foto: AP
Tjostolv Moland och Joshua French dömdes i december 2009 till döden för mord på sin chaufför.

Norske exlegosoldaten Tjostolv Moland hittades död i sin fängelsecell.

Nu misstänks cellkamraten Joshua French för att ligga bakom dödsfallet.

– Det finns absolut ingen grund att misstänka Joshua French för någonting, säger hans advokat.

Det är den norska tidningen Fædrelandsvennen som skriver att kongolesiska myndigheter betraktar Joshua French som misstänkt för att ha en del i cellkamraten Tjostolv Molands död.

– Vi har fått den informationen att den officiella hållningen från kongolesiska myndigheter är att de ser närmare på French roll som möjlig misstänkt i saken, säger Hans Marius Graasvold, till Fædrelandsvennen.

Kroppen ska genomgå obduktion

Graasvold menar att misstankarna mot hans klient saknar all grund.

– Han har precis upplevt det mest förfärliga man kan tänka sig. Hans nära vän har dött. På toppen av det upplever han nu att söklyset riktas mot honom på det här sättet, säger han.

Även Tjostolv Moland mamma vänder sig mot anklagelserna.

– Joshua har ingenting med min sons död att göra. Jag har pratat med Joshua efter att Tjostolv dog, och jag misstänker honom inte över huvud taget för att ha något som helst med det här att göra, säger Mathilde Moland till VG.

Norska UD har inte velat kommentera saken.

Norsk kriminalpolis kommer att åka till Kongo för att bistå kongolesiska myndigheter med obduktionen av Tjostolv Moland, som hittades död i sin fängelsecell i Kinshasa i söndags.

Dömda för mord

De båda före detta legosoldaterna Tjostolv Moland, 32, och Joshua French, 31, greps i maj 2009. De misstänktes för att ha mördat sin chaufför, sexbarnspappan Abedi Kasongo.

De åtalades för bland annat mord, mordförsök och spionage.

Norrmännen har hela tiden nekat till brott och hävdar att Abedi Kasongo mördades av en beväpnad liga. Två vittnen hävdar dock att de såg de norska männen skjuta Kasongo.

En bild där Tjolstolv Moland leende torkar bort mannens blod från bilens förarsäte var en del av bevisningen. Fallet har prövats i domstol tre gånger. Båda männen dömdes till döden för mordet på chauffören.