Knivskars på väg hem från skolan

Attackerades av okänd man – fick djupt jack i pannan

18-åringen var på väg hem från skolan när han attackerades av en okänd man.

Rånaren knivskar honom i huvudet och tog hans ryggsäck.

– Det är ett jäkligt hänsynslöst och fegt beteende, säger förundersökningsledare Kristoffer Zickbauer på Örebropolisen.

Det brutala rånet inträffade den nionde april, mitt på dagen, i Örebro. 18-åringen var på väg hem från skolan då han blev attackerad bakifrån av en man. Den okände gärningsmannen försökte slita av hans ryggsäck.

– Det blir en dragkamp om ryggsäcken, i tumultet blir 18-åringen knivskuren i huvudet, säger Kristoffer Zickbauer. 18-åringen fick ett djupt jack i pannan. Gärningsmannen hoppade in i en väntande bil som beskrivs som grön eller grå och försvann från platsen.

Ett vittne ska ha sett tre till fyra killar gå bredvid en långsamt körande bil i området en stund innan rånet, och sa att killarna och personerna i bilen verkade känna varandra.

– Troligtvis har de här killarna väntat i bilen medan den sista fullbordade rånet, säger Kristoffer Zickbauer. Förutom ryggsäcken, innehållandes en dator, tog gärningsmannen även 18-åringens mobiltelefon.

– En förbipasserande kvinna hittar 18-åringen stående med huvudet i händerna. Hon frågar vad som har hänt och får förklarat för sig att han blivit rånad, säger Kristoffer Zickbauer.

Inte ensam

18-åringen var dock inte ensam om att bli attackerad. Bara 10 minuter tidigare blev en 13-årig pojke på cykel stoppad av tre killar. När han försöker ta sig förbi kommer en fjärde gärningsman och tar pojkens väska. Sedan springer samtliga killar därifrån. Polisen misstänker att det är samma gäng som ligger bakom brotten.

– Allting pekar på att det är samma gärningsmän, konstaterar Kristoffer Zickbauer.

Fick sy 8 stygn

18-åringen fördes till USÖ där det djupa skärsåret fick sys med åtta stygn. Han kunde lämna sjukhuset samma dag, men är fortfarande chockad över händelsen.

– Han mår bra, men tyckte att det var otäckt. Nu har han påsklov och är med sin familj. Den 13-åriga pojken är rädd och skärrad efter händelsen och vet inte riktigt hur han ska ta sig hem från skolan längre.

– Det är klart att det är traumatiskt för vem som helst men kanske ännu mer när man är så pass ung, säger Kristoffer Zickbauer.

Polisen ber om hjälp

Polisen vill nu ha hjälp med att identifiera gärningsmännen. De beskrivs vara omkring 180 cm långa och mellan 16 och 20 år gamla. På sig hade de mörka, tunna dunjackor. Polisen är även intresserad av den aktuella bilen som ska ha iakttagits vid båda händelserna. Om man har några uppgifter om händelserna kan man tipsa polisen på 114 14 och be att få bli kopplad till Örebropolisen.

Publisert: