Flera uppges ha dödats i Ukraina

Flera personer ska ha dödats i östra Ukraina under natten mot söndagen, uppger Russia Today.

Uppgifterna om antalet dödsoffer går dock isär.

Skottlossningen ska ha skett i Slovjansk i östra Ukraina, en stad som hålls av proryska separatister.

Russia Today hänvisar till uppgifter från en korrespondent till tv-kanalen Rossiya 24 och uppger att fyra bilar körde förbi en vägspärr i utkanten av staden och öppnade eld. Tre personer dog och en fjärde ska ha skadats.

Skadad dog på sjukhus

Enligt det ryska tv-bolagets uppgifter ska sedan en grupp beväpnade proryska demonstranter ha kallats till platsen och besvarat elden. Ytterligare två personer ska ha dött då.

Senare på söndagen rapporterade Russia Today att den som skadats vid vägspärren avlidit på sjukhus och att antalet döda därmed stigit till sex personer.

Andra uppgifter gör dock gällande att det rör sig om sammanlagt fyra dödsoffer.

En lokal ledare, Vjatjeslav Ponomarev, bekräftar i stort uppgifterna, rapporterar AFP. Han säger att det handlar om fyra dödsoffer, och att händelsen ägde rum vid en by öster om Slovjansk.

Tyst från Avakov

Talesmän från separatisterna säger till ryska medier att det kan handla om milismän från extremiströrelsen Högra sektorn.

Västinriktade journalister var skeptiska i denna propagandastinna konflikt. Men under förmiddagen kunde nyhetsbyrån Reuters utsända bekräfta att minst två personer dödats på platsen.

Myndigheter i Kiev ännu inte sagt något om de rapporterade striderna. Ukrainas inrikesminister Arsen Avakov brukar vara snabb med att på Facebook skriva om våldsamheter, men därifrån är det tyst, skriver Reuters.

Dödsfallen vid Slovjansk är såvitt känt de första sedan EU, Ryssland, Ukraina och USA i Genève i torsdags kom överens om nedtrappning av konflikten.

Tillbakavisar anklagelser

Högra sektorn, en extremiströrelse som tänker ställa upp i de kommande valen i Ukraina, tillbakavisar dock anklagelserna att någon ur deras grupp skulle ligga bakom dödsskjutningarna vid en vägspärr utanför Slovjansk.

– Det är en blasfemisk provokation från Ryssland, blasfemisk för att den inträffar på en helig dag för kristna, påskdagen. Det är helt klart att det är ryska specialstyrkor som ligger bakom, säger rörelsens talesperson till Reuters

Aftonbladet-TT

Publisert: