Kjöller debatterar med Uppdrag granskning

Publicerad 2013-09-27

"Mig veterligen finns det inga fler fel i boken"

Kritiken har haglat över Dagens Nyheters ledarskribent Hanne Kjöller.

Nu vill hon debattera mot Sveriges Radio och i dag möter hon Uppdrag granskning på Bokmässan.

– Janne Josefsson har ingenting på fötterna, säger Kjöller.

Omdebatterade ledarskribenten Hanne Kjöllers nya bok "En halv sanning är också en lögn" ska visa hur journalister manipulerar verkligheten. Men enligt kritikerna är boken ett exempel på just det den försöker rikta sig emot.

Kritik från flera håll

Förlaget har gått ut med en rättelse efter att hon beskrivit en hyresrätt som en bostadsrätt, i ett sammanhang där hon ville påvisa hur den ekonomiska situationen för en svårt cancersjuk man överdrivits.

Janne Josefsson har kritiserat boken för att komma med felaktigheter om Uppdrag Granskning. På Aftonbladets kultursida skrev Gellert Tamas i onsdags att flera halvsanningar kommer från Kjöller. Och Sveriges Radio gick i går ut i ett öppet brev och kritiserade boken.

Men nu slår Hanne Kjöller tillbaka.

– Gellert Tamas artikel har jag fått referat för mig, men jag har inte läst den. Det är gammal skåpmat. Han är sur på mig för att jag visade hur han manipulerade i sin film om de apatiska barnen, säger hon.

Vill mötas i radion

Kritiken från SR tar hon däremot på större allvar. Hon sa i går att hon ännu inte hunnit läsa vad de skriver. Men trots det utmanar hon dem i en debatt.

– Jag vill jättegärna möta dem i en debatt i radion och diskutera vad jag har skrivit och deras syn på det, säger Hanne Kjöller.

Uppdrag granskning ska hon möta i en debatt på Bokmässan i dag. Dessutom har hon skrivit en debattartikel som publiceras i Expressen i dag där hon bemöter kritiken från Janne Josefsson, som hon i Dagens Media beskriver som ett karaktärsmord.

Ställer upp i SVT

Hon skriver att hon "visste att det skulle ta hus i helvete" i samband med boken, och att Uppdrag gransknings svar på hennes kritik visar att hon "är på helt rätt spår".

Hon avvisar hans kritik helt och hållet.

– Han har ingenting på fötterna, säger Hanne Kjöller utan att gå närmare in på det.

Under debatten på Bokmässan i morgon kommer hon att möta Uppdrag Gransknings Nils Hanson. Utöver det har hon erbjudit sig att ställa upp i SVT Debatt nästa vecka och möta Janne Josefsson där.

"Blir ofta faktafel"

Finns det fler faktafel i boken?

– Det finns absolut det här faktafelet om bostadsrätten, det är oerhört beklagligt. Mig veterligen finns det inget annat. Men det blir ofta faktafel i böcker precis som i artiklar, säger Hanne Kjöller.

Hon fortsätter:

– Min tanke har inte varit att visa att journalister ibland skriver fel. Det jag vill visa är när man medvetet vrider sanningen i en viss rikting och jag har gjort mitt för att kontrollera det jag skriver.

Bemöter inte Gellert Tamas kritik

Gellert Tamas kritiserar henne dessutom för att ha skrivit felaktigheter på Dagens Nyheters ledarsida.

I maj skrev hon att påståendet att "medierna struntat i Husby" innan kravallerna i våras inte stämmer. Hennes bevis för det var att medierna under en treårsperiod skrivit 1176 gånger om Husby men bara 367 gånger om det befolkningsmässigt jämnstora Bagarmossen. Därför gick det, enligt Kjöller, inte att påstå att kravallerna hade att göra med social nedrustning.

Men när Gellert Tamas granskade påståendet visade det sig att hon hade räknat med alla artiklar som handlade om Husby – oavsett vilket Husby som det handlade om. I Kjöllers statistik fanns både Västra Husby utanför Söderköping, den norska skådespelaren Hans-Erik Dyvik Husby och travhästen Husby Lynet.

Men den kritiken vill inte Kjöller bemöta.

–Jag kan bara ta en sak i taget och en sådan person som Gellert Tamas, där det är personligt för hans del, har jag inga kommentarer till, säger hon.