Halverat stöd på två veckor

NYHETER

Centerns opinionssiffror åker berg-och-dalbana

För två veckor sedan hade Centerpartiet ryckt fram ordentligt i opinionen.

I dag visar nya siffror att stödet har halverats.

- Det exakta stödet ligger någonstans däremellan, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

Opinionsmätningarna kommer i en strid ström och kommer bara att bli fler och fler fram till valet nästa höst. Och det kan vara svårt att hänga med i svängarna.

För två veckor sedan visade undersökningen som United Minds gör för Aftonbladet att Centerpartiet hade sitt starkaste väljarstöd sedan början av 2012 och landade på 5,9 procent.

”En slumpfaktor”

Men i dag visar TV4/Novus inte alls några glädjesiffror för Annie Lööf och Centerpartiet - då landar de på 3,0.

– Det finns ju en slumpfaktor, det är väl den främsta förklaringen. Framför allt för småpartier kan det vara så att de kan vara dubbelt stå stora i en mätning och har halverat stöd i nästa, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

Även KD:s pekar nedåt

Och även Kristdemokraternas siffror skiljer sig mellan mätningarna. I TV4/Novus undersökning får de 4,5 procent och i Aftonbladet/United Minds får partiet nöja sig med 3,3 procent.

Hur ska väljarna tolka att det kommer så olika siffror?

- Man ska alltid titta på flera mätningar och leta efter trender. Om man tittar på ett medelvärde av olika mätningar så ligger Centern runt 4-5 procent. Om vår uppgång håller i sig, först då kanske man kan börja prata om ett trendbrott, säger Carl Melin.