Tiotusentals utan ström efter Simone

1 av 33 | Foto: Försvarets båt Ali kapsejsade i hamnen i Grötvik.
NYHETER

Stormen Simone passerade över Sverige och lämnade efter sig tusentals nedblåsta träd på vägarna.

Och för de tiotusentals strömlösa hushåll finns inga prognoser när elen kommer tillbaka.

– Vi pratar nog tyvärr om dygn innan alla kan ha strömmen åter, säger Mattias Hennius, presschef på Eon.

När stormen Simone drog över Sverige uppnåddes stormstyrkor i vindbyarna på flera håll.

– Det var som allra blåsigast längst med Hallandskusten. Högsta notering gjordes på Hallands Väderö med 42 meter per sekund i vindbyarna och det är en bit över orkanstyrka, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

På morgonen har SMHI endast varningar ute till havs.

Telefoniproblem

Stormen Simone har lett till problem med den fasta telefonin.

– Det är ett antal kunder som är drabbade, Vi har fått en uppskattad siffra på 35 000 kunder som är utan fast telefoni, mest i Skåne. Mycket av det beror som vanligt på elavbrott, så fort den kommer tillbaka är telefonin tillbaka, säger Annika Bergman, avdelningschef för nätsäkerhetsavdelningen på Post- och Telestyrelsen, PTS.

Över 20 000 telefonikunder är drabbade i Skåne. Simone har även lett till problem med det mobila nätet, men hur många som är drabbade finns det inga siffror på:

– Det är svårt för operatörerna att uppge antal drabbade abonnenter inom mobiltelefoni. Det är också den mobila delen som är drabbad, men något exakt antal på de som är drabbade kan vi inte säga något om, säger Annika Bergman.

30 000 utan ström

I spåren av Simone finns runt 10.30-tiden 41 500 strömlösa elkunder hos Vattenfall, Eon och Fortum. Flest drabbade är Eons kunder, där saknade 41 000 elkunder saknar elektricitet. Vid 13.30 var den siffran nere i 30 000 abonnenter. Men elbolaget har ingen prognos på när de kan få tillbaka elen.

– Vi pratar inte timmar, utan vi pratar dygn. Alla kommer inte ha strömmen åter i dag, säger Mattias Hennius, presschef på Eon.

Vindstyrkorna i stormen Simones framfart var jämförbara med stormen Per och Gudrun, enligt Jakob Holmström, kommunikationschef för Eon elnät.

– För våra kunder har vi nått upp till en hög nivå med antalet strömlösa, men det är långt i från Gudrun-nivå där vi vaknade upp med 270 000 strömlösa elkunder, säger Jakob Holmström.

Elbolaget har utöver detta problem med sin hemsida sedan ett par dagar tillbaka.

– Det arbetas febrilt och intensivt för att få ordning på detta, det är högst beklagligt, säger Jakob Holmström.

Det finns för närvarande inga besked om när hemsidan fungerar som vanligt igen.

Träd på vägar

Vägar som drabbats av nedfallna träd röjs i storleksordning, där de största vägarna prioriteras först.

– Man prioriterar de viktigaste vägarna där exempelvis skolbussar, näringslivstransporter kör och sedan fortsätter man med det mindre vägnätet. Det finns naturligtvis mindre vägar där det fallit mycket, säger Lennart Hellsing, presskommunikatör på Trafikverket, till Aftonbladet. 

Men vilka som är värst drabbade kan Trafikverket inte ge svar på vid 07-tiden.

– Det kommer in nya rapporter under morgonen där man upptäcker träd på vägen. Vi försöker hålla våra listor på stängda och öppna vägar så aktuell det bara går, säger han till Aftonbladet.

Information om vägarna finns på Trafikverkets hemsida, under ”Läget i trafiken”.

Och rådet är att de som ska ut och köra tar det lugnt i dag:

– Det är bra att vara försiktig, det kan finnas mer lösa föremål på vägarna. Så ett råd är att vara så observant som möjligt i trafiken, säger Lennart Hellsing.

Tågbanor ska röjas

I går stängde Trafikverket en rad tågbanor för persontrafik i förebyggande syfte. Under natten har det fallit träd på ett flertal av dem, men Trafikverket räknar med att öppna alla tågbanor igen som beräknat. 

– Det var en lång lista på sträckor som inte klara förrän 12 i dag. Dels ska banorna inspekteras och sedan röjas naturligtvis, säger Lennart Hellsing.

Järnvägen omkring Halmstad ska vara den bana som drabbats värst av Simones framfart.

Detaljerad information om när tågbanorna öppnar för trafik igen finns på Trafikverkets hemsida.

Flygen går som vanligt

Endast ett flyg på de svenska flygplatserna har varit inställt i dag, ett morgonflyg från Göteborg till Arlanda. I övrigt är flygplatserna tillbaka i sitt vanliga trafikläge.

– Vi har en sådan infrastruktur, att när det slutar blåsa har vi inte fallna träd att ta hand om, säger Åsa Öhman, pressansvarig på Swedavia till Aftonbladet.