SD-sms skickat till flera telefoner

Uppdaterad 2024-06-14 | Publicerad 2024-06-08

SD har skickat ut sms till flera personer under lördagsmorgonen.

I sms:en sprider de kritik mot TV4 och uppmanar till att rösta på SD i EU-valet.

– De sprider ett falskt narrativ om det vi gör, det är vanligt undersökande journalistik, säger Kalla Faktas chef Jonas Alsgren.

Ett sms som har SD som avsändare har skickats ut till flera telefoner under lördagsmorgonen.

”Låt inte TV4:s påverkansoperation vinna EU-valet. Rösta på Sverigedemokraterna i morgon.” står det i sms:et.

Under lördagsförmiddagen bekräftar Oskar Cavalli-Björkman, presschef på Sverigedemokraterna, att sms:et kommer från partier. Han säger att meddelandet har gått ut i södra delarna av Stockholm.

"TV4 har valt att vara en aktiv part i den här valrörelsen genom att sprida desinformation om oss.” skriver han i ett sms till Aftonbladet.

Jimmie Åkesson vid ett tal på Medborgarplatsen, Stockholm, under EU-valrörelsen.

TV4:s Kalla fakta avslöjade i en granskning i maj att Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning drivit ett antal anonyma konton, så kallade ”trollkonton”, i sociala medier. Kontona har använts för att skapa opinion och nedvärdera motståndare – men även samarbetspartierna i Tidööverenskommelsen.

Sverigedemokraterna anmälde tidigare i veckan TV4 till Granskningsnämnden efter avslöjandet.

Kalla faktas chef Jonas Alsgren säger att sms:et är ”lika absurd som fel”

– De sprider ett falskt narrativ om det vi gör, det är vanligt undersökande journalistik, säger han.


Kritiseras

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson är kritisk till sms:et. För Expressen beskriver hon formuleringen som ett ”frontalangrepp” mot fri media.

– Fri oberoende och granskande media, det är en hörnsten i en demokrati. Det är grunden för ett ansvarsutkrävande, att medborgarna kan ställa politiker till ansvar för det man gör. Där behöver vi media, säger hon till tidningen.

Inför rikdagsvalet 2022 skickade Sverigedemokraterna ut ett sms där de varnade väljare för att rösta på Socialdemokraterna.

Henrik, 72, är en av de som mottog sms från SD under morgonen.

– Det här gillar jag inte. Att ett politiskt parti skickar sms till medborgares mobiltelefoner. Knacka på någons dörr och diskutera är något annat. Man kan stänga dörren. Hur fick dom mitt nummer? Har min operatör lämnat ut det? Är det överhuvudtaget lagligt?

Han tyckte det var väldigt obehagligt och blev illa berörd över att de fått tag på hans telefonnummer och riktade sig direkt till honom.

– Det läskiga är också att de pratar om en ”påverkaroperation” som att det skulle vara ett faktum. Det är ju propaganda de själva sprider med detta sms, säger Henrik.

M sms:ar också

Även Moderaterna har skickat ut ett mass-sms under valrörelsen. I sms:et stod bland annat:

”Vi behöver ditt stöd för att stoppa kriminellas fria rörlighet i EU. Europa behöver också fler jobb och stark ekonomi så att alla kan leva ett bra liv.

Kasta inte bort din röst i EU-valet. Rösta på Moderaterna”.

Där stod M-kandidaten Tomas Tobé som avsändare och det framgick var mottagaren kunde vända sig för frågor om meddelandet.

Följ ämnen i artikeln