Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mårten

Möte med techjättarna - "arg och upprörd"

Publicerad 2024-09-17

Sverige och Danmarks justitieministrar kom överens om att sätta gemensam press på digitala plattformar under ett möte i Köpenhamn i augusti. Arkivbild.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) har kallat representanter från flera techjättar till ett möte för att diskutera gängens rekrytering av unga.

– Det är avgörande att vi omvandlar den ilska som vi upplever på ett mänskligt plan till politisk handlingskraft, säger han inför fredagens möte.

I augusti kom Sveriges och Danmarks justitieministrar överens om att sätta gemensam press på techjättarna.

Kort därefter bjöd Strömmer in Google, Meta, Snapchat och Tiktok till ett lunchmöte på Krusenberg herrgård utanför Uppsala. Samtliga har tackat ja till inbjudan.

– Syftet är att skapa ett ökat tryck mot de gängkriminella som använder de här breda plattformarna för att tråla efter ungdomar, säger Gunnar Strömmer.

Ministrarna samlade

Mötet hålls i samband med att justitieministrarna från de nordiska länderna träffas i ett redan inplanerat möte.

– Den här rekryteringen på de digitala plattformarna har eskalerat, så vi har bestämt att vi vill passa på när vi har de nordiska ministrarna samlade och föra upp det här som en central punkt på agendan.

Fokus kommer dels att vara på vilka åtgärder de digitala plattformarna själva kan vidta för att öka tryggheten, dels på informationsdelning mellan de digitala plattformarna och polismyndigheterna i de nordiska länderna.

Strömmers utgångspunkt är att informationsdelningen ska vara ömsesidig inom de rättsliga ramar som finns.

– Plattformarna kan säkert vara betjänta av mer information från polisen för att kunna få en ännu bättre förståelse för hur de här nätverken agerar.

– Omvänt är det naturligtvis så att plattformarna följer nära vad som händer på de egna plattformarna. Deras iakttagelser av vad som sker är naturligtvis väldigt viktiga för polisens del.

Ingen inbjudan till Telegram

På listan av inbjudna till mötet lyser Telegram med sin frånvaro – en plattform där listor med grova våldsuppdrag mot betalning cirkulerat den senaste tiden.

– Vi har gjort ett urval som i ett första steg tar ett grepp om den mer öppna miljön på de större plattformarna, men det är naturligtvis så att vi, och även polismyndigheten, har Telegram på radarn. Vi ser ju att det är en plattform som används för rekrytering, men det är ofta efter att kontakt inletts i de mer breda och öppna kanalerna.

Den senaste tiden har en rad unga svenskar rest till Danmark för att utföra grova våldsdåd mot betalning. Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard (S) har tidigare sagt att det är ”svårt att framkalla andra känslor än ilska”.

– Jag instämmer helt och hållet med min danska kollega, det är klart att man blir både arg och upprörd när man ser hur cyniskt de kriminella nätverken agerar, säger Strömmer.