Nedskärningar hårt slag mot nationalparkerna
Maria Eriksson/TT
Publicerad 2024-07-29
Trots ett stort intresse från allmänheten för friluftsliv har de statliga anslagen till nationalparker och naturreservat halverats.
Resultatet blir sämre underhåll, bantade personalstyrkor och minskad tillgänglighet.
De minskade statsanslagen drabbar Sveriges runt 5 000 statliga nationalparker och naturreservat hårt. Enligt Svenska turistföreningen (STF) har pengarna till parkerna halverats under de senaste sju åren, trots att intresset för friluftsliv ökar.
Nedskärningarna leder enligt STF på sikt till att det blir svårare för allmänheten att komma ut i naturen.
I en ny rapport från Friluftsfrämjandet, där 4 700 kommunpolitiker svarat på frågor, konstaterar många att de tror att de minskade statliga anslagen kommer att påverka förutsättningarna för det lokala friluftslivet.
Det är parkernas infrastruktur som byggts upp för att stötta allmänhetens friluftsliv som påverkas mest. Från parker runt om i landet rapporteras om minskade personalstyrkor, minskat underhåll av vandringsleder, eldplatser och stängda dass då man inte hinner med eller har råd med latrintömning.
Tvingas stänga ned
Strax söder om Stockholm ligger Tyresta nationalpark som med sina 1,25 miljoner besökare om året är en av de mest besökta i Sverige. Där befarar parkchefen Jonas Ekstrand att han i höst tvingas stänga ned parkens dass, trots det hårda besökstrycket.
Även Tyrestavägen som går ut till parken behöver snarast renoveras. En kostnad parken måste ta, även om det är statens väg.
– Nyligen hörde det lokala bussbolaget av sig och meddelade att de snart slutar köra ut de besökare som tar sig till parken med lokaltrafiken om vägen inte renoveras, säger han.
Naturbevakningen, en viktigt del av parkernas uppdrag, har också dragits ned, enligt Jonas Ekstrand. Naturbevakarna rör sig ute i parkerna, möter och undervisar besökarna och ser till att reglerna för att skydda djurlivet och naturen efterlevs.
Påverkansarbete som engagerar
Enligt undersökningar av STF tycker nio av tio svenskar att friluftsliv är bra för hälsan och sju av tio upplever återhämtning i naturen. När man förra året lanserade uppropet ”Stoppa nedskärningarna i naturen” fick man snabbt ihop 65 000 underskrifter.
Tillsammans med Friluftsfrämjandet bedriver STF ett kontinuerligt påverkansarbete som fortsätter under hösten.
– Besökarna minskar inte för att pengarna gör det och vi sliter på naturen så fort vi vistas i den. Vår unika allemansrätt måste skötas om kontinuerligt. Så just nu skjuter vi bara problemen framför oss, säger Friluftsfrämjandets generalsekreterare Kristina Ljungros.