Nordkorea släpper bilder – påstås visa ny robot

avHans Österman

Publicerad:
Uppdaterad:

Nordkorea har offentliggjort bilder från landets senaste provskjutning.

De påstås visa en ny sorts ballistisk robot som avfyrades från en ubåt.

Under natten mot onsdagen, svensk tid, kom de första rapporterna om att Nordkorea avfyrat ännu en ”projektil” och bara timmarna efteråt uppgav sydkoreanska myndigheter att det troligen handlade om en missil som skjutits upp från en ubåt.

Roboten färdades 45 mil med en högsta altitud på hela 91 mil, uppgav den sydkoreanska militären. Den landade i vattnet innanför gränsen för Japans ekonomiska zon.

– I nuläget verkar det som att en robot sköts iväg och att den delade sig i två delar och föll. Vi genomför analyser för att få mer information, sa Yoshihide Suga, talesperson för Japans regering, enligt Reuters.

Nordkorea: Ny sorts robot

Ett dygn efter uppskjutningen uppgav Nordkorea att det handlade om en ny typ av ballistisk robot och att den sköts upp från en ubåt i Wonsan-bukten längs landets östkust. Via den statliga nyhetsbyrån KCNA uppger regimen att missilen avfyrades i ”vertikalt läge” och att den fått beteckningen Pukguksong-3.

”Testuppskjutningen gav en vetenskaplig och teknisk bekräftelse på den nyutvecklade ballistiska missilens taktiska och tekniska index och hade ingen negativ effekt på grannländernas säkerhet”, skrev nyhetsbyrån.

I meddelandet hette det också att Kim Jong-un skickade sina ”varmaste gratulationer”. Det signalerar, enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap, att han inte närvarade personligen vid uppskjutningen.

1 av 2 | Foto: KCNA / TT
En av bilderna som Nordkorea släppte efter uppskjutning.

Regimen släppte också flera bilder som påstås visa roboten när den bryter vattenytan och fortsätter upp i luften. Enligt en första bedömning från expertis ser den annorlunda ut än den robot som Nordkorea tidigare avfyrat från ubåt.

Skedde bara dagar före samtal med USA

Uppskjutningen kommer bara två dagar innan USA och Nordkorea ska återuppta de havererade nedrustningssamtalen på tjänstemannanivå.

De senaste månaderna har rapporterna om nordkoreanska vapentester haglat tätt. Onsdagens uppskjutning var enligt BBC den elfte bara i år – men tidigare har det enbart handlat om projektiler med kort räckvidd.

Stämmer uppgifterna att Nordkorea nu avfyrat en medeldistansrobot från en ubåt innebär det en upptrappning inför de kommande nedrustningssamtalen. Om roboten hade avfyrats i en normal bana skulle den ha en räckvidd på omkring 190 mil, uppger BBC i en analys.

USA:s president Donald Trump har hittills inte kommenterat uppskjutningen, men såväl amerikanska UD som EU och Japan har fördömt testet och uppmanat Nordkorea av avstå från provokationer.

Positionerna mellan USA och Nordkorea har varit låsta sedan de senaste samtalen mellan Trump och Kim Jong-un fick avbrytas i förtid i Vietnam i februari.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Nordkorea

Ubåt