Sacharovpriset

EU:s finaste pris till fängslad uigur

Av: 

TT

Uiguraktivisten Ilham Tohti, fängslad i Kina sedan 2014, får årets Sacharov-pris av EU-parlamentet. Arkivfoto.

Uiguraktivisten Ilham Tohti, fängslad i Kina sedan 2014, får årets Sacharov-pris av EU-parlamentet. Arkivfoto.

Foto: Andy Wong/AP/TT

NYHETER

Fängslade uiguren Ilham Tohti får EU:s finaste människorättspris, Sacharov-priset för tankefrihet.

Släpp honom omedelbart, lyder budet till Kina.

En dag före Tohtis 50-årsdag på fredagen kom beskedet från EU-parlamentets talman David Sassoli.

– Han har gjort mycket för att förbättra förståelsen mellan uiguruer och han-kineser och har satts i fängelse på livstid. EU-parlamentet ger sitt fulla stöd för hans arbete och önskar att kinesiska myndigheter släpper honom omedelbart, sade Sassoli inför parlamentsledamöterna i Strasbourg.

Ekonomen Tohti har länge kämpat för den uiguriska folkgruppens rättigheter i Kina, där han för fem år sedan dömdes till livstids fängelse för "separatism". Folkgruppen är massivt övervakad i Kina och omkring en miljon människor, företrädesvis uigurer, uppskattas vara fängslade i den västliga Xinjiangprovinsen utan rättegångar.

Dubbelt prisad

Sacharov-priset har funnits sedan 1988 och är döpt efter den sovjetiske fysikern och människorättsaktivisten Andrej Sacharov, som fick Nobels fredspris 1975.

Tohti fick tidigare i höstas även Europarådets finaste människorättspris, Vaclav Havel-priset, och tillhörde också de mest omnämnda för Nobels fredspris i år.

Att Tohti prisas innebär att Sacharov-priset nu två år i rad gått till fängslade aktivister. I fjol prisades ukrainske filmregissören Oleg Sentsov, som då avtjänade ett 20-årigt fängelsestraff i Ryssland, anklagad för att ha planerat terrorbrott.

50 000 euro

Sentsov släpptes dock i september i samband med en fångutväxling och väntas till EU-parlamentet senare i höst för att ta emot fjolårets utmärkelse.

Prissumman är på drygt en halv miljon kronor, 50 000 euro, som traditionellt brukar doneras till någon form av välgörande ändamål.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Han prisas för arbete för uigurers rättigheter

ÄMNEN I ARTIKELN

Sacharovpriset

Ilham Tohti

Kina

EU

EU-parlamentet