EU:s finaste pris till fängslad uigur

Av:  TT Bryssel, TT:s korrespondent

Uiguraktivisten Ilham Tohti, fängslad i Kina sedan 2014, får årets Sacharov-pris av EU-parlamentet. Arkivfoto.
Uiguraktivisten Ilham Tohti, fängslad i Kina sedan 2014, får årets Sacharov-pris av EU-parlamentet. Arkivfoto.

Fängslade uiguren Ilham Tohti får EU:s finaste människorättspris, Sacharov-priset för tankefrihet.

Släpp honom omedelbart, lyder budet till Kina.

En dag före Tohtis 50-årsdag på fredagen kom beskedet från EU-parlamentets talman David Sassoli.

– Han har gjort mycket för att förbättra förståelsen mellan uiguruer och han-kineser och har satts i fängelse på livstid. EU-parlamentet ger sitt fulla stöd för hans arbete och önskar att kinesiska myndigheter släpper honom omedelbart, sade Sassoli inför parlamentsledamöterna i Strasbourg.

Ekonomen Tohti har länge kämpat för den uiguriska folkgruppens rättigheter i Kina, där han för fem år sedan dömdes till livstids fängelse för "separatism". Folkgruppen är massivt övervakad i Kina och omkring en miljon människor, företrädesvis uigurer, uppskattas vara fängslade i den västliga Xinjiangprovinsen utan rättegångar.

Dubbelt prisad

Sacharov-priset har funnits sedan 1988 och är döpt efter den sovjetiske fysikern och människorättsaktivisten Andrej Sacharov, som fick Nobels fredspris 1975.

Tohti fick tidigare i höstas även Europarådets finaste människorättspris, Vaclav Havel-priset, och tillhörde också de mest omnämnda för Nobels fredspris i år.

Att Tohti prisas innebär att Sacharov-priset nu två år i rad gått till fängslade aktivister. I fjol prisades ukrainske filmregissören Oleg Sentsov, som då avtjänade ett 20-årigt fängelsestraff i Ryssland, anklagad för att ha planerat terrorbrott.

50 000 euro

Sentsov släpptes dock i september i samband med en fångutväxling och väntas till EU-parlamentet senare i höst för att ta emot fjolårets utmärkelse.

Prissumman är på drygt en halv miljon kronor, 50 000 euro, som traditionellt brukar doneras till någon form av välgörande ändamål.

Publisert:

LÄS VIDARE