Malmöborna om budgetunderskottet: ”Funnits varningstecken”

392 miljoner. Så mycket saknas i Malmös budget inför nästa år. Eventuellt väntar skattehöjningar och nedskärningar. Men Malmöborna är lugna.

– Det förvånar mig inte att vi har det underskottet. Problemet i Malmö är att vi har många bidragstagare som inte jobbar. Skattehöjningar är ju en naturlig lösning på det. Det är ju enda sättet att få in mer pengar. Men allt fungerar till en viss gräns, säger Jörgen Larsson.

Jörgen Larsson.
Jörgen Larsson.

Sylvia Strid känner inte till underskottet, men tycker att det låter illa.

– Någon har gjort en felkalkylering. Jag tycker inte man ska höja skatten, generellt är jag emot det. Jag tänker att det måste vara möjligt att omprioritera istället. Frågan är ju var pengarna saknas. Men det kan ju inte komma som en överraskning för politikerna, det har funnits stora utgifter för Malmö i många år, säger hon.

– Om underskottet beror på att det blir fler barn i staden så får jag ju själv ta på mig skulden lite, säger hon och skrattar.

Sylvia Strid.
Sylvia Strid.

Kristina Pekkola läste om underskottet på morgonen.

– Det hör till. Budgeten håller aldrig. Alla är beredda på en lågkonjunktur, men samtidigt har det aldrig byggts så mycket i Malmö som nu. Skattehöjningar är bra, jag betalar gärna in mer för att vi ska få det bättre, och så att mer kan gå till fritidsaktiviteter för unga. Budgetunderskott är sådant som hör till. Det är inget man som malmöbo kan göra något åt, mer än att välja kompetenta politiker. Vi har så mycket pengar i Sverige så jag är inte orolig, säger hon.

– Jag läste om underskottet i morse. Det har funnits många varningstecken, så det är konstigt att man inte gjort något. Sedan vet jag inte hur mycket jag påverkas, eftersom jag är student. Det finns många problem som behöver lösas och då behövs det mer kompetenta personer på höga positioner, säger Nina Dragicevic.

Nina Dragicevic.
Nina Dragicevic.
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN