Facktopp vill köpa jurists tystnad – för 600 000 kronor

Hemliga avtalet avslöjas: ”Liknar ett utpressningsförsök”

Här vill facktoppen Vibeke Hammarström köpa sin förbundsjurists tystnad för 612 000 kronor av medlemmarnas pengar.

I det hemliga avtalet förbjuds förbundsjuristen att göra polisanmälningar – och måste ljuga om sin tidigare larmrapport om slöseri och missförhållanden.

”De anklagelser/påståenden som lämnats har visat sig felaktiga och beror på att jag misstolkat information och sammanhang”, ska förbundsjuristen intyga för att få pengarna.

Aftonbladet har i flera artiklar avslöjat slöseri och en dålig arbetsmiljö på Kyrkans Akademikerförbund, KyrkA.

En av dem som har slagit larm internt var KyrkA:s förbundsjurist som tog fram en bråkdel av förbundsdirektören Vibeke Hammarströms inköp och kvitton.

Kvittona visade att Hammarström bland annat hade köpt vin för upp till 1 500 kronor för en flaska, sprit, en resväska för över 4 000 kronor, hotellsvit för över 11 000 kronor för två nätter till förbundsförande och flera restaurangbesök för upp till 7 000 kronor.

Köpa tystnad

Efter det har KyrkA konsekvent vägrat redovisa hur de använt medlemspengar och gett visselblåsaren beskedet att han ska avskedas.

Nu försöker förbundsdirektören Vibeke Hammarström köpa förbundsjuristens tystnad. Det hela sker genom ett hemligt avtal om villkor för anställnings upphörande som Aftonbladet i dag kan avslöja.

Aftonbladet har tagit del av det hemliga avtalet som förbundsjuristen har fått.
Aftonbladet har tagit del av det hemliga avtalet som förbundsjuristen har fått.

Hemlig avtal

KyrkA har anlitat en stor advokatbyrå för att upprätta avtalet och i det ska förbundsjuristen underteckna en “skriftlig kommuniké”.

I den ska personen backa från sin egen larmrapport.

”Jag, XXX, återtar samtliga anklagelser/påståenden avseende påstådda ekonomiska oegentligheter, dålig arbetsmiljö och andra missförhållanden, oavsett slag, i eller hänförlig till Kyrkans Akademikerförbunds verksamhet eller annars avseende Kyrkans Akademikerförbund, dess personal och förtroendevalda”.

Kommunikén fortsätter:

“De anklagelser/påståenden som lämnats har visat sig felaktiga och beror på att jag misstolkat information och sammanhang”.

Kan få böta

Kommunikén ska fungera som en slags utpressning – om förbundsjuristen fortsätter att lämna uppgifter om missförhållande så kommer kommunikén att offentliggöras.

Avtalet innehåller även en del om ekonomiska sanktioner. Varje gång förbundsjuristen skulle yppa någonting om missförhållanden skulle personen tvingas betala över 400 000 kronor.

Får inte polisanmäla

Förbundsjuristen ska enligt avtalet också tvingas verka för att polisanmälningar som har gjorts “återtas och/eller inte leder till att åtal väcks.” Samtidigt förbjuds personen att göra nya polisanmälningar.

Som ersättning för att hålla tyst skulle förbundsjuristen få nio månadslöner – totalt 612 000 kronor av medlemmarnas pengar.

Förbundsjuristen ska också tvingas lämna ifrån sig uppgifter om förbundet och ledningen i sin privata dator och telefon. Allt ska enligt avtalet ”skickas till Förbundet och därefter raderas”.

Person ska också förbjudas att i framtiden prata om det hela med media och andra samt ”iaktta fullständig tystnadsplikt”.

”Liknar ett utpressningsförsök”

Det hemliga avtalet skulle undertecknas nu i december av Vibeke Hammarström och förbundsjuristen.

Men det vill inte förbundsjuristen:

– Det finns inga planer i världen på att jag skulle skriva på ett sånt här avtal. De vill till och med att jag ska skriva på ett dokument som de ska använda internt. Jag skulle aldrig skriva på någonting som mer liknar ett utpressningsförsök. Jag har sagt nej till förslaget.

Aftonbladet har upprepade gånger sökt KyrkA för en kommentar kring avtalet, både per mejl och telefon.

Kommunikatören Roland Asplund uppgav under torsdagen i ett mejl att de ”jobbar med svar”.

Aftonbladet har pratat med advokatbyrån Lindahl som har arbetat med avtalet åt KyrkA.

De vill inte kommentera innehållet.


PODD Så granskades facktopparna som turistade för medlemspengar

I dagens Aftonnbladet Daily pratar vi med Aftonbladets Richard Aschberg om granskningen av Kyrkans akademikerförbund.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

LÄS FLER ARTIKLAR I GRANSKNINGEN

Facktoppar valde lyxhotell och business class
Nya beskedet: Mörkar facktopparnas resor till olika världsdelar
Facktoppens lyxliv – medlemmarna fick betala för Porsche
Facktoppen avgår efter Aftonbladets frågor
Unionen öppnade kontor i USA: ”Ett fiasko”
Alla artiklar i granskningen ”Facktopparna” – så tipsar du reportrarna

Publisert:

LÄS VIDARE