Ronneby

Flygkrasch i villaområde utreds som brott

avVictor Stenquist, TT

Ett enmotorigt flygplan kraschade mitt i ett villaområde i Ronneby under lördagen.

Nu utreds ärendet som brott.

– Brottsrubriceringen är framkallande av fara för annan, säger Evelina Olsson vid polisen i region Syd till TT.

Ett stort område i Ronneby spärrades av efter att ett mindre flygplan kraschat in i en villatomt. Piloten dog efter kraschen.

Nu utreds ärendet som brott, enligt polisen.

– Brottsrubriceringen är framkallande av fara för annan, med tanke på var man har landat. Men i grund och botten utreder vi det som ett suicidärende, säger polisens presstalesperson Evelina Olsson till TT under söndagsmorgonen.

De misstankarna bygger på bakgrundsinformation och ”uppgifter kring omständigheterna”, säger Evelina Olsson.

1 av 7 | Foto: Läsarbild

Är det vad som har framkommit i förhören?

– Oftast är det därifrån vi får våra uppgifter.

Vittnet John, 27, såg planets luftfärd.

– Jag såg det störta. Det flög normalt, det var som om det kom in för landning. Men sen vek det sig rakt ner, en tvärvändning rakt ner i backen, sa John till Aftonbladet under lördagen.

– Sedan kom en smäll och ett stort eldklot.

Flygplanet var ett mindre enmotorigt propellerplan av modellen Diamond DA20 som tillhörde en lokal flygklubb.

Enligt Torbjörn Svensson, räddningsledare vid räddningstjänsten i östra Blekinge, störtade flygplanet på uppfarten till en av villorna och var omkring tio meter från att träffa huset.

– Det var väldigt upprörda känslor givetvis, när det kommer ett flygplan från ingenstans mitt i ett villaområde, sade han till TT under lördagen.

”Hörde jättekrasch”

Under natten har det varit avspärrat på platsen och polisen har hållit förhör med boenden och andra personer som blev vittnen till händelsen. Enligt Evelina Olsson var det vissa som i princip såg hela förloppet.

Jan Mårtensson som bor omkring 100 meter från nedslagsplatsen berättade för TT under lördagen att han var ute på garageuppfarten för att byta däck på bilen när han hörde hur flygplanet närmade sig på låg höjd.

– Några sekunder senare hörde jag en jättekrasch när flygplanet slog i backen, och sedan såg jag ett stort rökmoln. Både jag och grannarna mår bra efter omständigheterna, det var tur i oturen att ingen på marken skadades.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ronneby

AB Voice