Australiens premiärminister häcklas efter bränderna

Australien plågas av extrembränder – och landets kolälskande premiärminister häcklas och buas ut.

Nu slåss Scott Morrison, 51, för sin politiska överlevnad.

Resan till det hårt branddrabbade samhället Cobargo skulle ge Australiens hårt ansatta premiärminister Scott Morrison, 51, en möjlighet att visa upp ledarskap och medkänsla.

Men besöket slutade allt annat än väl.

I stället för att skaka hand med sin politiska ledare buade lokalbefolkningen ut honom.

– Du är en idiot, ”mate”, häcklade en man.

– Dra åt helvete, ropade en annan.

Besöket fick hastigt avbrytas.

Och det som skulle ha resulterat i en välbehövlig medial skjuts blev i stället en pr-katastrof på bästa sändningstid. De katastrofala tv-bilderna lär fortsätta att visas, långt efter den sista branden har slocknat.

”Var inte rädda”

Ingen lastar Scott Morrison för att ha startat den pågående brandkatastrofen i Australien.

Utöver det får premiärministern, som i maj skrällvann på löften om skattesänkningar, just nu skulden för det mesta i jättelandet.

Kanske begick Morrison det första misstaget i december, då han for till Hawaii med familjen under pågående bränder. Trots en stigande ilska i sociala medier spillde han dyrbar tid på att försvara semesterbeslutet. Väljarna som var kvar i brandinfernot lät sig knappast imponeras. De svarade med att sätta upp posters och sprida bilder i sociala medier på Morrison som eftersökt av polis, klädd i hawaiiskjorta och blomsterkrans under texten: ”Missing”.

Muralmålningar gick i samma tema.

Men man kan också hävda att Morrison lade grunden till pr-katastrofen långt tidigare än så. En februaridag för tre år sedan valde han att manifestera sitt långa stöd till landets fossilindustri genom att hålla upp en bit kol i parlamentet:

– Var inte rädda, uppmanade han enligt The Guardian.

Australiens premiärminister Scott Morrison.
Australiens premiärminister Scott Morrison.

Vägrade mötas

De Greta Thunberg-inspireade skolstrejkerna för klimatet hann han under hösten döma ut med uppmaningar om ”mindre aktivism i skolan”, enligt The Guardian.

Sedan bränderna tog fart har bilden av en politisk ledare ur fas med sin tid och sitt land etsat sig allt djupare. Det har handlat om bråk med de drabbade delstaterna om att skjuta till mer pengar. Eller hans vägran att träffa tidigare chefer för räddningstjänsten för att diskutera klimatet.

I sitt nyårstal försökte Morrison spela ner brändernas betydelse. I stället för att koppla dem till klimatet försökte han klämkäckt tala om att landet klarat av stora utmaningar tidigare i historien.

– Folk gillar inte sådant. Det här är förödelse och hans budskap har väckt total avsmak, säger den australiska kommunikationsexperten David Marshall till The Guardian.

”Mitt jobb att ge tröst”

Scott Morrison har nu meddelat att han ställer in planerade resor till Indien och Japan för att kunna lägga sin fulla kraft på bränderna.

Han bedyrar att landets klimatpolitik ligger fast och att han inte tar påhoppen från de drabbade personligt.

– Vare sig de är arga på mig eller på sin situation vet jag att de lider och att det är mitt jobb att försöka finnas där och erbjuda stöd och tröst , säger han till The Australian.

I Morrisons hemstad, huvudstaden Canberrra, ligger röken så tung att den nationella myndigheten för katastrofberedskap i veckan fick utrymmas, rapporterar SBS News.

Bränderna har hittills dödat 24 människor, förstört hundratals bostäder och slukat en yta större än Danmark.

Ännu vågar ingen bedöma hur stora de slutgiltiga skadorna blir eller om landets premiärministers politiska karriär består – när röken slutligen har skingrats.

PODD Över en miljard djur kan ha dött i bränderna

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om bränderna i Australien och hur det påverkar landets unika djurliv.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE