Kungaparet lever i lyxbubbla under Indienbesöket

Indien är en kaskad av färger, människor överallt, sanslös trafikträngsel.

Men inte för kungaparet. De lever i en lyxbubbla under statsbesöket i världens näst folkrikaste land. Efteråt säger kungen:

– Det var inte så många människor just när vi var där.

Att åka bil i Indien är mycket intressant. Man ser livet som pågår.

Korna som lojt kommer gående i mötande fil på landsvägen. Trafikinfarkten som slår till i New Delhi, gångtrafikanter som pressar sig fram och hoppar över de stillastående tutande bilarna. Den lemlästade tiggaren utan ben som sitter på refugen.

När vi färdas i kungaparets kortege med nio vita bilar, från Rishikesh vid Himalayas fot till reningsverket utanför Haridwar, förändras bilden totalt. I trekvart susar vi i full fart fram längs tomma vägar. Vid varenda avtagsväg ser vi kilometerlånga köer med trafikanter som stoppats för att ge kungen fri lejd.

Vid reningsverket har en särskild infartsväg byggts och asfalterats för att snabbt leda in kungaparet och övriga dignitärer till presskonferensen, som hålls i tillfälligt uppbyggda konferenstält med vita lädersoffor där kungaparet ska sitta. Raden längst fram är märkt VVIP guests – Very, Very Important Persons. Tillfälliga lyxtoaletter för kungen och drottningen finns också, om det skulle behövas.

Så där fortsätter det, under hela statsbesöket från andre till sjätte december. På flygplatsen i Dehra Dun döljer gigantiska skyltar bråten som ligger längs utfartsvägen. När kungaparet besöker en skola i Mumbai är slummen runtomkring plötsligt folktom.

Hundratals har kommenderats till stranden

På Versova beach i Mumbai är scenariot det omvända – hundratals indier har kommenderats till platsen. Stranden var färdigrensad från skräp 2018. Numera kommer frivilliga bara hit på helgerna och håller stranden ren från plasten och bråten som havet sköljt upp senaste veckan.

Men när kungaparet kommer på en onsdag är det fullt ställ. Hundratals skolbarn och vuxna är på plats och plockar sopor. Fotograferna får bra bilder, och artiklarna som publiceras efteråt kanske får läsarna att städa sina egna stränder. Men det är en iscensatt verklighet, här plockar ingen plast mitt i veckan.

Förmodligen är inte skillnaden så stor mot hur det är för kungen när han åker runt i Sverige. Ständigt tillrättalagda miljöer, livvakter i hasorna, några utvalda undersåtar att ta i hand och byta några ord med.

Inser kungen att han lever i en bubbla? I Rishikesh stänger indisk polis och svenska livvakter av den heliga badplatsen som kungaparet ska besöka vid Ganges. Efteråt säger kungen:

– Det var inte så många människor just när vi var där.

Sista dagen, när kungaparet slipper offentliga plikter och efterhängsna journalister, förändras bilden en aning. De besöker en nationalpark, skådar tigrar, och träffar under lite ledigare former före detta nomader i en indisk by.

Men kung Carl XVI Gustafs och drottning Silvias Indien har färre färger, människor och trafikstockningar än det borde ha.

Publisert: