Trumps reaktion – hånade änka till historisk politiker

Klart i natt med riksrätt mot presidenten

avAdam Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

Donald Trump ställs inför riksrätt.

Presidenten svarade med att insinuera att USA:s längst sittande kongressledamot hamnat i helvetet.

”Dina sårande ord har gjort min läkning mycket svårare”, säger Debbie Dingell, vars man dog tidigare i år.

Donald Trump blir den tredje presidenten i USA:s historia som ställs inför riksrätt. Det står klart efter omröstningar i representanthuset i natt. Båda punkterna – maktmissbruk och trots mot kongressen – röstades igenom i representanthuset där demokraterna är i majoritet.

Presidenten höll ett kampanjmöte i Battle Creek i Michigan när han fick beskedet. Han sa från talarstolen att Demokraterna nu förklarar öppet krig mot amerikansk demokrati.

– Det är ni som lägger er i amerikanska val, det är ni som undergräver USA:s demokrati, vi har inte gjort något fel, sa Trump.

1 av 4 | Foto: AP
Beskedet om att kongressen röstade för riksrätt kom under Trumps kampanjmöte i Michigan. Han svarade med att insinuera att USA:s längst sittande kongressledamot hamnat i helvetet.

”Debbie Dingle, vilken skönhet”

Donald Trump verkar även ha känt sig personligt sviken av den demokratiska kongresskvinnan Debbie Dingell, som röstade enligt partilinjen. Hon var gift med John Dingell, en demokratisk kongressman från Michigan som satt i representanthuset i 59 år – längst i amerikansk historia. John Dingell dog i februari i år.

– Debbie Dingell, vilken skönhet, inledde Trump.

Donald Trump sa i talarstolen att han anordnat en ”A plus”-begravning (ungefär ”extra fin”, reds anm.) för John Dingell, och att änkan efteråt ringt upp Donald Trump och varit mycket tacksam. Hon ska ha sagt: ”Om John tittade ner skulle han vara så tagen”.

Foto: J. Scott Applewhite / TT
Debbie Dingell och Nancy Pelosi.

– Ingen fara. Kanske tittar han upp, jag vet inte?, sa Trump och rev ner både applåder och fick spridda burop med sitt skämt, som insinuerar att den framlidne kongressmannen John Dingle hamnat i helvetet.

Trumps utspel blev omedelbart en riksnyhet. Debbie Dingell skriver på Twitter att hon tagit mycket illa vid sig.

”Mr. President, låt oss lägga politiken åt sidan. Min man förtjänade sina hyllningar efter att ha tjänat landet under en livstid. Jag förbereder mig för de första helgdagarna utan mannen jag älskar. Du sänkte mig på ett sätt du aldrig kan föreställa dig, och dina sårande ord har just gjort min läkning mycket svårare”, skriver Debbie Dingell.

Lade upp ”Uncle Sam”-bild

Sedan det stod klart att Donald Trump ställs inför riksrätt har presidenten inte gjort några inlägg på Twitter – förutom en svartvit bild som anspelar på det klassiska ”Uncle Sam”-plakatet.

”I verkligheten är de inte efter mig. De är efter dig. Jag står bara i vägen”, står det på bilden.


PODD De ligger bäst till för att få utmana Trump

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om vilka som kan bli presidentkandidater för demokraterna i USA och utmana sittande president Donald Trump. Gäst är Nivette Dawod, utrikesreporter på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen


Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM