Moskéattacken i Bærum, Norge

Philip Manshaus döms till 21 år i förvaring

Mördade sin styvsyster och började skjuta i moské

Av: 

Ebba Thornéus

TT

NYHETER

22-årige Philip Manshaus stod åtalad för mordet på sin 17-åriga styvsyster och attacken mot al-Noor Islamic Centre i norska Bærum den 10 augusti 2019.

I dag dömdes han till 21 års förvaring för mord och terrorbrott.

Klockan 10 meddelade Asker og Bærum tingsrätt i Norge domen mot 22-årige Philip Manshaus, åtalad för mordet på sin 17-åriga styvsyster i deras gemensamma hem och attacken mot al-Noor Islamic Centre i Bærum utanför Oslo lördagen den 10 augusti 2019.

Manshaus dömdes till 21 år i förvaring för mord och terrorbrott.

Då Norge inte har livstids fängelse i straffskalan, innebär förvaring att straffet kan förlängas, vilket i praktiken kan innebära fängelse livet ut.

Han kan dock tidigast släppas efter 14 år, uppger norska Dagbladet.

Har erkänt

Manshaus har erkänt handlingarna, men förnekat att han begått några brott utan säger att han agerat i nödvärn och som en del i en motståndskamp.

Attacken mot al-Noor Islamic Centre hade kunnat bli ett blodbad när Manshaus öppnade eld med ett hagelgevär, men moskébesökare övermannade Manshaus innan någon hann skadas.

I en video som Manshaus spelade in i bilen på väg till moskén ses han sjunga. När han kommer fram och upptäcker att parkeringsplatsen är tom utbrister han dock ”fan, det är ju ingen här!”. Därefter följer dramatiska scener då han öppnar eld och folk börjar skrika, innan han blir övermannad.

I förhör erkänner Manshaus att avsikten var att döda så många som möjligt och att han ville genomföra attacken redan på fredagen, under firandet av högtiden Eid, men eftersom föräldrarna var hemma sköt han upp det till lördagen.

Haft kontakt med nazister

Manshaus hade även andra planer, enligt papper som hittades på hans säng och som tidningen Nettavisen har fått tillgång till. Bland annat ville han köra in i fotgängare i den invandrartäta Oslostadsdelen Grønland.

Han har även hyllat flera masskjutningar med högerextrema motiv.

Före dådet hade Manshaus varit i kontakt med Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM), den nynazistiska organisation som i Sverige går under namnet Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

DNM antas inte ha varit inblandat i planerna, men en tidigare medlem i gruppen kallades som vittne i rättegången.

Terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik dömdes i augusti 2012 till 21 års fängelse för terrorattentaten på Utøya och i Oslos regeringskvarter den 22 juli 2011 då 77 människor dödades och många skadades allvarligt. I hans fall blev minimistraffet satt till 10 år.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Philip Manshaus i rätten.
Philip Manshaus blev övermannad av flera personer i samband med attacken mot moskén.
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Moskéattacken i Bærum, Norge

LÄS VIDARE

Gåtan Philip Manshaus

ÄMNEN I ARTIKELN

Moskéattacken i Bærum, Norge

Philip Manshaus

Bærum

Norge

Terrorbrott

Mord