Fler döda i Sverige än i Kina: ”Går inte att lita på”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Sverige har nu passerat Kina när det gäller antalet döda i covid-19.

4 656 har dött här, mot 4 638 i kommuniststaten, enligt Johns Hopkins University.

– Man kan inte lita på de kinesiska siffrorna, säger Börje Ljunggren, tidigare svensk ambassadör i Kina.

Börje Ljunggren tycker att Sveriges siffror är chockerande, men är samtidigt övertygad om att de kinesiska dödstalen i verkligheten är högre.

– Med tanke på vilket nödläge det var så dog säkert många äldre människor hemma och på andra håll, som aldrig registrerades. Samtidigt tror jag Sveriges siffror är bland de bästa när det gäller att räkna in även de som dött utanför sjukhus, säger han.

Börje Ljunggren, fd ambassadör i Kina.
Foto: Pressbild, Utrikespolitiska institutet
Börje Ljunggren, fd ambassadör i Kina.

Varför kan man inte lita på Kinas siffror?

– När läkaren Li Wenliang skrev i sociala medier om misstänkta fall den 31 december tvingades han skriva på ett papper om att hålla tyst. Först tolereras ingen information, i nästa läge bestraffar man de som förtiger information. Så är systemet, det handlar om den auktoritära statens sätt att fungera.

Börje Ljunggren var ambassadör i Kina under sars-epidemin 2003, och minns hur även det coronautbrottet tystades ner till att börja med.

– Då sade hälsoministern att det bara var 30 fall i hela Beijing. När en pensionerad läkare undrade ”hur kan det vara 30 fall i hela staden, när det är 40 bara på mitt sjukhus” blev det en världsnyhet, säger Ljunggren.

Sars-utbrottet kom olägligt för kommunistpartiet som skulle byta ledare våren 2003.

– Man var obenägen att agera. Man blundade i början, på samma sätt som man nu först inte ville hindra hundratals miljoner kineser att resa vid det kinesiska nyåret. Systemet har en speciell förmåga att blunda. När man sedan slog till mot viruset gjorde man det väldigt effektivt, både då och nu, säger Ljunggren.

Ex-ambassadören konstaterar att det var en väldigt dramatisk lockdown i Hubei-provinsen tidigare i år.

– Den var av ett slag som ingen demokrati hade kunnat genomföra. Det tog 76 dagar innan Hubei öppnade upp, säger Ljunggren.

Han poängterar samtidigt att 140 miljoner kineser turistar i världen varje år.

– Fem miljoner lämnade staden Wuhan i samband med nyåret. Det var en överraskande tröghet i att inse allvaret för vår egen del, säger Börje Ljunggren.

Ytterligare 16 länder har hittills passerat Kina på listan över dödsfall i covid-19. I landet med flest döda, USA, har närmare 110 000 dött, i Storbritannien över 40 000 och i Brasilien över 35 000, enligt Johns Hopkins University.

PODD Så funkar det när Allsvenskan drar igång igen

På söndag, den 14:e juni så är det dags för allsvenskan att dra igång igen. Hur ska fotbollen kunna rulla igång utan att smittspridningen ökar igen - och kommer de allsvenska klubbarna klara av en säsong där publikintäkterna försvinner?

Det reder vi ut i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE