Coronapandemin

Gällivare slår larm om coronakris – vill stoppa resor till kommunen

Av: 

Anna Sjögren

NYHETER

Gällivare kommun slår larm om en okontrollerad och samhällsfarlig spridning av corona.

Badhus, fritidsgårdar och museum har stängts och kommunens krisledningsgrupp vädjar till länstrafiken att stoppa alla kommunikationer till och från Gällivare.

– Vi klarar inte av ett liv under fria former, säger Stefan Nieminen i kommunens krisledningsgrupp.

Gällivare kommun gick på onsdagsmorgonen ut med att man har ett krisläge. Från att ha haft en kontrollerad spridning av coronaviruset med några få fall per vecka har antalet bekräftat smittade nu skjutit i höjden.

– Det har skenat iväg de två senaste veckorna. Vi har gått från ett väldigt lugnt och kontrollerbart läge till ett där vi har en okontrollerad spridning i samhället. Per capita är vi värst drabbade i Norrbotten, säger Stefan Nieminen, kommunikationsansvarig i kommunens krisledningsgrupp.

Enligt de senaste siffrorna från Region Norrbotten har kommunen nu flest fall per capita. Totalt 128 bekräftade coronafall – 7,30 smittade per 1 000 invånare. I en del av kommunens verksamheter har man en 70-procentig sjukfrånvaro, enligt Stefan Nieminen.

Gällivare och grannsamhället Malmberget. Arkivbild.

Håller krismöte i dag

Även sjukvården märker av förändringen.

– Det har varit ett ökat tryck nu, vi ser fler patienter på Gällivare sjukhus och ett flertal har skickats till corona-IVA i Piteå, säger han.

I morse stängde kommunen ner alla sina kultur- och fritidsanläggningar: badhus, fritidsgårdar, sporthallar och muséer. Man har också vädjat till länstrafiken att stoppa alla resor till och från kommunen. LKAB har stängt ett av sina verk i Malmberget och skickat hem anställda efter flera konstaterade fall.

– Vi kan bara vädja, inte bestämma att de ska stoppa den (trafiken). Men vi vädjar till alla parter att hjälpa oss att få stopp på det här, säger Stefan Nieminen.

Under onsdagseftermiddagen samlade kommunen näringsliv och lokala myndigheter till ett krismöte för att besluta om fler åtgärder för att bromsa och få kontroll på spridningen.

Vilka åtgärder kan bli aktuella?

– Vi ska resonera oss fram till det. Vi har inget facit på hur man ska göra men vi måste försöka samla alla krafter för att se hur vi stoppar detta, säger Nieminen.

Att sommaren nu står för dörren, med ett ökat resande från resten av landet till kommunen, oroar honom.

– Det är sommar och reseförbudet har hävts. För mig känns det som att man släpper på garden. Personligen tycker jag att det skickar fel signaler att man häver avrådan från resor. Skulle alla sköta sig enligt rekommendationerna så skulle det fungera, men det är bara att se oss i spegeln – vi klarar inte av ett liv under fria former och att leva efter direktiven, säger Stefan Nieminen.

Vill ni helst inte att folk kommer till er i sommar?

– Jag vill inte uttrycka det så men just nu känns det väldigt besvärligt och vi vill få kontroll på läget. Nu gäller det att alla börjar leva efter anvisningarna och tar det ansvar som ligger på en som medborgare, säger Stefan Nieminen.

Biträdande smittskyddsläkare på Region Norrbotten, Jonas Nilsson, tycker inte att situationen i Gällivare är riktigt så alarmerande.

– Det är en spridning i samhället. Vi ser ju att några har blivit rejält sjuka och hamnat på sjukhus, och att några har hamnat på intensivvård. Men att kalla smittspridningen för okontrollerad vet jag inte vad de menar med, det är mer ett uttryck som någon har använt, säger han till TT.

 


PODD Nivette Dawod: Dödsfallen kan vara mycket högre

Iran är det land i Mellanöstern som drabbats hårdast av corona och den kurva man lyckats plana ut tidigare verkar nu ha stigit till nästan lika höga nivåer som det var i mars. Varför drabbas Iran av en andra våg, vad betyder det för övriga länder i världen och vad kommer hända i landet framöver? Det här tar vi upp i dagens Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Klicka hem dina munskydd enkelt här - handla hos MEDS.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Gällivare

Coronaviruset

Norrbotten

Resor

Turism & resor

Region Norrbotten