Coronapandemin

Kubas läkare bekämpar corona i utlandet

Av: 

TT

En kubansk sjuksköterska övar inför att hon ska skickas ut på ett uppdrag i utlandet. Arkivbild.
En kubansk sjuksköterska övar inför att hon ska skickas ut på ett uppdrag i utlandet. Arkivbild.

NYHETER

Kubanska läkare och sjuksköterskor har åkt till flera länder, däribland Italien, för att hjälpa till att bekämpa coronapandemin.

Medicinska tjänster är en viktig inkomst för landet, men förfarandet får kritik från USA.

De senaste veckorna har flera förfrågningar kommit till den karibiska önationen. Kuba har svarat och skickat vårdlag till Italien, Venezuela, Nicaragua, Grenada, Surinam, Jamaica och Belize.

Kuba är känt för sina vårdutbildningar, inte minst läkarprogrammen, och har fler än 30 000 läkare som arbetar i 61 länder.

Viktig för ekonomin

Exporten av medicinska tjänster är en pelare i den kubanska ekonomin, som har varit under hårda amerikanska sanktioner i nästan sex årtionden. 2018 innebar de inkomster på motsvarande nästan 63 miljarder kronor.

Men alla är inte glada över Kubas vårdexport. USA:s utrikesdepartement skriver på Twitter att enda anledningen till att hjälpen mot coronapandemin erbjuds är att flera länder tidigare hade slutat att köpa de medicinska tjänsterna av Kuba. USA uppmanar länder att inte ta hjälp av Kuba och hävdar att landet behåller den största delen av lönen som läkare och sjuksköterskor i utlandet tjänar, samt att personalen utsätts för svåra arbetsförhållanden.

Bland de länder som före coronautbrottet hade sänt hem kubanska läkare finns Brasilien, Bolivia och Ecuador.

Gratis utbildning

Kuba protesterar mot USA:s beskrivning och säger att vårdarbetare i utlandet får extra pengar för att täcka sina kostnader, ovanpå den lön de skulle ha tjänat i hemlandet. Pengarna som de drar in till nationen behövs för att kunna fortsätta att erbjuda gratis utbildning, heter det.

"Den amerikanska regeringens kampanj för diskreditering är omoralisk under alla omständigheter, och det är särskilt stötande för Kuba och världen i tider med en pandemi som hotar oss alla" säger Kubas utrikesdepartement i ett uttalande.

ANNONS EXTERN LÄNK

Klicka hem dina munskydd enkelt här - handla hos MEDS.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Kuba

Italien

Vård & omsorg

Sjukvård

Venezuela

Nicaragua