Coronapandemin

Sex av de som dött i Stockholm är svensksomalier

Av: 

Matilda Aprea Malmqvist

NYHETER

Ytterligare sex personer har dött av coronaviruset i Stockholms region under det senaste dygnet. Samtidigt larmar läkare om att sex av de hittills 15 döda i regionen är svensksomalier.

– När viruset spreds till Sverige fanns det inte så mycket information på somaliska, säger läkaren Jihan Mohamed till SVT.

Totalt har 15 personer avlidit på sjukhus av coronaviruset och under dygnet har sex nya dödsfall rapporterats i Region Stockholm.

Läkaren Jihan Mohamed, styrelseledamot i svensksomaliska läkarföreningen, konstaterar att minst sex av de hittills 15 döda har varit svensksomalier.

Fem av dem var boende i Järvaområdet och den sjätte i Järfälla kommun. Jihan Mohamed menar att det kan spela in att det är trångbott i områdena som de har bott i och att folkhälsan generellt är sämre i utsatta områden.

– De flesta hade underliggande sjukdomar. Men en man i 60-årsåldern, som avled i går, gav ett väldigt välmående intryck även om vi inte känner till hans sjukdomshistorik. Många blev chockade när de fick veta att han hade dött, säger Jihan Mohamed till SVT.

Hon menar att en annan anledning kan vara att det har funnit begränsad information på somaliska när viruset kom till Sverige och att många levde på som vanligt.

– I den somaliska kulturen är det viktigt att umgås, stötta och besöka varandra, speciellt om någon är sjuk, säger hon till kanalen.

Den svensksomaliska läkarföreningen nu släppt information om coronaviruset på somaliska.

56 nya smittade och 47 intensivvårdas

Under dygnet har ytterligare 56 personer konstaterats ha coronaviruset i Region Stockholm, skriver regionen på sin hemsida. Totalt har 816 personer konstaterats smittade i Stockholm. 

På måndagen vårdas 47 patienter med intensivvård vid akutsjukhus och 211 patienter vårdas på sjukhus. En patient från annat län vårdas i ECMO vid Karolinska Universitetsjukhuset. ECMO är en konstgjord lunga som syresätter blodet utanför kroppen.

Region Stockholm har nu beslutat att planerad vård kommer att skjutas upp. Det kan till exempel handla om planerade operationer men även verksamhet som screening som skjuts upp. Detta under förutsättning att det kan ske utan allvarliga medicinska risker.

PODD Varningen - nätkriminella kan utnyttja coronakrisen

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om datasäkerhet och coronaviruset. Hur säkert är det när fler måste jobba hemifrån på sina privata nätverk och hur utnyttjar kriminella situationen?
Gäst: David Jacoby, säkerhetsforskare på Kaspersky.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Region Stockholm

Stockholm

Järfälla

Somalia