Coronapandemin

591 svenskar döda av corona

Av: 

Johanna Rapp

Nivette Dawod

John Granlund

NYHETER

591 svenskar har dött till följd av corona.

Det är över 500 fler än i Norge.

Orsaken, enligt Anders Tegnell: Norge har inte samma spridning på äldreboenden.

Under tisdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att 591 personer dött i Sverige till följd av coronaviruset. Sammanlagt är 7 693 personer smittade, enligt Folkhälsomyndigheten.

I grannlandet Norge har man enligt Johns Hopkins University 5 866 bekräftade fall av coronasmittade och enligt senaste statistiken 78 dödsfall.

Under gårdagen meddelade Norges Folkhälsomyndighet att de hade situationen under kontroll. Så här kommenterar Anders Tegnell varför Sverige har så många fler dödsfall:

– Det finns två skäl: att man har smittan hos yngre personer än vi haft i Sverige. Det andra är att man, av skäl vi inte riktigt vet än, har mycket mindre spridning på äldreboenden i Norge än Sverige. Vi har diskussionen för att förstå vad skillnaden är i struktur, testning och personalomsättning, som gör att norska äldreboenden varit bättre på att hålla borta smittan, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog.

Borde man infört besöksförbud på äldreboenden tidigare?

– Det är inte där problemet ligger egentligen, det är nog mer komplicerat än så. I praktiken slutade besöken samtidigt i Norge och i Sverige, säger Anders Tegnell. 

Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten.

Enligt Anders Tegnell finns det en stor eftersläpning när det kommer till rapporterade fall, under tisdagens pressträff rapporterade man 114 nya fall sedan gårdagen.

– Varje gång vi redovisar nya dödsfall är de spridda ungefär en vecka tillbaka, med fler fall dag 2 och något färre fall flera dagar tillbaka, så ser det ut hela tiden. Sverige är bland världens bästa, ingen annanstans kan man kontrollera dödsfall med personnummer, vi har nog fler säkra dödstal i Sverige än annanstans, säger Anders Tegnell.

”Ojämnt fördelat”

Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef, på Socialstyrelsen, säger att en fjärdedel av de bekräftade covid-19 fallen just nu får intensivvård, medan 1 208 patienter inlagda på landets sjukhus med covid-19 inte är i behov av intensivvård.

– När det kommer till regionerna är det ojämnt fördelat, Region Stockholm vårdar flest antal covid-19-patienter. Det betyder inte att de som har mindre kapacitet inte behöver stöd också. Det måste takta med belastningen. Vi försöker titta på det, med förstärkningar i form av respiratorer och intensivvårdsresurser, men också transportkapacitet och andra behov, säger Taha Alexandersson.

ANNONS

Känner du dig orolig och vill prata med någon om coronaviruset? Boka tid för trygga samtal med en psykolog online - du får alltid tid inom 24 timmar.

Extern länk från Mindler

Läs mer

PODD Kriskommunikation i coronatider

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily tänkte vi skärskåda regeringens och myndigheternas kriskommunikation - varför ser kommunikationen ut som den gör, och hur skiljer vi oss från andra länder? Gäst i podden är Orla Vigsø, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Folkhälsomyndigheten

Norge

Sverige

Anders Tegnell