Arbetsmarknadspolitik

C och L går samman med SD, M och KD – fäller regeringsförslag

Av: 

John Granlund

NYHETER

Regeringen ville utöka de regionala skyddsombudens befogenheter för att “rädda liv”.

Nu går Centerpartiet och Liberalerna samman med M, KD och SD för att fälla förslaget som påverkar bland annat hemtjänsten.

– Jag tycker att det är ganska chockerande, säger Ali Esbati, Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiske talesperson.

Regeringen gick i slutet av februari ut med en debattartikel i DN där man skrev att “ingen ska behöva bli sjuk, skada sig eller dö av jobbet”.

Regeringsbeslutet som då hade tagits gick ut på att regionala skyddsombud ska få verka också på arbetsplatser där det saknas medlemmar i facket, men där kollektivavtal gäller.

En typ av företag där den här situationen ofta är aktuell är exempelvis mindre hemtjänstföretag och byggbranschen.

”Stödjer inte förslaget”

Men inför riksdagens arbetsmarknadsutskottsmöte i dag klockan 10 står det klart att regeringens proposition faller.

– Vi stödjer inte förslaget som kommer från regeringen och har lagt en följdmotion. Vi vill att man ska titta på en utredning kring hela verksamheten med regionala skyddsombud, säger Gulan Avci (L), förste vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

Gulan Avci (L).

Martin Ådahl, Centerpartiets ledamot, bekräftar att också hans parti går emot regeringens förslag, liksom ledamöterna Saila Quicklund (M) och Magnus Persson (SD).

Vänsterpartiet är det enda partiet som stödjer regeringens förslag och Ali Esbati, V-ledamot i arbetsmarknadsutskottet, upprörs över de borgerliga partiernas gemensamma fällning.

– Jag tycker att det är ganska chockerande egentligen, inte minst aktualiseras det här ju av den märkliga tid som vi befinner oss i där det har blivit så tydligt hur viktigt det är med skyddsombud för att kunna sätta stopp för orimliga och riskabla förhållanden, säger Ali Esbati.

”Inga bra signaler”

Han pekar särskilt på att regeringens samarbetspartier C och L gör gemensam sak med de borgerliga oppositionspartierna.

– Det ger inga bra signaler om det samarbetet. Centerpartiet och Liberalerna har ju tvingat Socialdemokraterna till väldigt långtgående eftergifter i januariavtalet som går i löntagarfientlig riktning, det gäller arbetsrätten, Arbetsförmedlingen och skattepolitiken. Att då inte ens kunna i utbyte få till en liten men viktig förbättring av systemet för arbetsskydd tycker jag är svagt och anmärkningsvärt, säger Ali Esbati.

Gulan Avci (L) betonar att arbetsmarknadspolitik står utanför januariavtalet och att den här frågan inte påverkar samarbetet med regeringen.

– Januariavtalet ligger givetvis fast, vi har 73 punkter som vi samarbetar kring, vi har ett budgetsamarbete med regeringen och så ska det vara under hela mandatperioden, säger hon.

Ali Esbati (V)

ANNONS

Känner du någon som behöver lite extra kärlek? Skicka ett blombud för att visa omtanke - välj vacker bukett och överraska nära och kära med en hälsning.

Extern länk från Interflora

Läs mer

PODD Så påverkar oljan världspolitiken

Priset på råolja störtdök i början av veckan. Vad innebär det nu för USA som drabbats hårt av prisraset och vad betyder det för oss i Europa? Det tar vi upp i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Arbetsmarknadspolitik

Gulan Avci

Ali Esbati

Liberalerna

Centerpartiet

Regeringen

Martin Ådahl