Gävle

Bloggaren vaknade av hammarslag i huvudet

Tjetjenske regimkritikern om attacken i Gävle

Av: 

Joachim Kerpner

Anders Johansson

NYHETER

Tumso Abdurachmanov, 34, vaknade av ett kraftigt hammarslag mot huvudet.

Nu berättar den tjetjenske regimkritikern om attacken i Gävle.

– När jag öppnade mina ögon satt en man ovanpå mig med ett elakt uttryck i ansiktet, säger han.

Nyhetsbyrån TT berättade i tisdags om attacken i Gävle på den tjetjenske regimkritikern och bloggaren Tumso Abdurachmanov.

Via sin Youtube-kanal med 265 000 följare kritiserar bloggaren korruptionen och människorättsbrotten i den ryska delrepubliken Tjetjenien. Bloggaren dödshotades förra året av det tjetjenska parlamentets talman Magomed Daudov.

– Kontrollera att din dörr är ordentligt stängd innan du går och lägger dig, sade Daudov bland annat.

Tumso Abdurachmanov började förhöra mannen i en video som publicerades på meddelandetjänsten Telegram och senare Twitter.

Nu går Abdurachmanov ut i en Youtube-video och berättar i detalj om mordförsöket i hans sovrum i Gävle den 26 februari, samma dag som Daudov fyllde 40 år.

– Jag sov djupt, när jag vaknade av ett kraftigt slag i huvudet, säger bloggaren i videon.

En okänd man satt på Tumso, klädd i svarta handskar, militärjacka och grova läderskor. I vänsterhanden hade han en hammare.

– Jag fick flera hårda slag i huvudet och förlorade genast mycket blod. Av varje nytt slag fick jag järnsmak i munnen.

Bloggaren kämpade emot. Han lyckades övermanna och sätta sig på den okände.

– När jag satt över honom såg jag hur mitt blod rann ner i hans ansikte. Han fick blodet i munnen och försökte spotta ut det, berättar Abdurachmanov i videon.

Under handgemänget sade varken den attackerande mannen eller bloggaren någonting. Plötsligt såg Abdurachmanov att mannen hade tappat hammaren på golvet. Han tog hammaren och började slå.

– Jag orkade inte ge honom några kraftfulla slag, eftersom jag hade förloat mycket blod. Men plötsligt sade han mitt namn. Han sade ”jag ska berätta allt” och bönföll mig att inte slå mer.

Abdurachmanov slutade slå, vände mannen på magen och började förhöra honom i en video som han lade ut via meddelandetjänsten Telegram. Mannen erkände att han rest till Sverige från Moskva, på order av någon i Groznyj, den tjetjenska huvudstaden.

Tumso Abdurachmanov lyckades övermanna mannen efter attacken.

Sedan ringde Abdurachmanov en vän, som tillkallade polisen.

– Jag sade till polisen att ”det är en mördare, han är farlig”. De svarade att ”han är inte i så bra form för närvarande”.

Två ambulanser körde männen till sjukhus. Bloggaren hölls sedan isolerad i häktet i tre dygn, misstänkt för mordförsök, innan han släpptes.

– Misstankarna mot mig är avskrivna. Men många frågor återstår. Hur tog sig mördaren in i mitt sovrum till exempel? Min dörr var inte sönderslagen, säger han i videon.

”Fundera noga innan ni skickar en mördare igen”

Tumso Abudrachmanov avslutar videon med ett meddelande till de tjetjenska makthavarna:

– Fundera noga innan ni bestämmer er för att skicka en mördare till mig igen.

I augusti 2019 sköts den tjetjenske regimkritikern Zelimchan Changosjvili ihjäl i Berlin av en man som påstås ha kopplingar till ryska säkerhetstjänsten. I januari 2020 mördades den regimkritiska tjetjenska bloggaren Imran Alijev på ett hotellrum i franska Lille.

På sin Telegram-sida har Tumso Abdurachmanov lagt upp en bild på den övermannade, blodige 29-åring från Moskva som nu sitter häktad för mordförsöket. Åklagaren Therese Stensson leder förundersökningen.

– De var skadade båda två, den misstänkte lite värre. Han blev kvar på sjukhuset över natten första dygnet. Men skadorna har egentligen inte varit livshotande, säger hon.

Bloggaren själv är fortfarande också misstänkt för brott.

– Jag behöver göra en bedömning av om våldet ryms inom vad man har rätt att göra enligt nödvärnsreglerna. Han ligger kvar som misstänkt, men det är mycket möjligt att det kommer att tas bort.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Gävle

LÄS VIDARE

Mordförsök på tjetjensk regimkritiker i Gävle

ÄMNEN I ARTIKELN

Gävle

Tjetjenien

Våldsbrott

Telegram

Ryssland