Uppgifter i spansk media: Svensk misstänkt för dubbelmord i Barcelona

En svensk man i 30-årsåldern har gripits i Barcelona.

Mannen ska vara misstänkt för att ha rånmördat en man, tänt eld på lägenheten och sedan tagit sig ut från bostaden via balkongen.

Utmed mannens flyktväg ska sedan en kvinna ha dödats och en man knivrånats.

Det var på måndagseftermiddagen som det började brinna i en lägenhet på tredje våningen på Carrer del Portal Nou, knappt två kilometer från den kända turistgatan La Rambla i spanska Barcelona.

Förbipasserande på gatan såg att rök vällde ut från lägenheten. Samtidigt började en man klädd i shorts ta sig ner från den brinnande bostaden via balkongen. Först hoppade han ner till balkongen under, sedan ramlade han ner på gatan, till synes oskadd.

När personer som stod på gatan gick fram för att hjälpa mannen hoppade han upp på en cykel och lämnade platsen.

Men bostaden var inte tom. I samband med släckningsarbetet ska en död man ha hittats i lägenheten.

Död kvinna på gatan

En kort stund senare larmades polisen om att en äldre kvinna hittats död i entrén till en byggnad, 600 meter från den brinnande bostaden. Enligt uppgifter misstänker polisen att kvinnan fått ett kraftig slag mot huvudet.

En knapp timme senare ska ytterligare en allvarlig händelse ha ägt rum, då en man i 50-årsåldern skadades allvarligt efter att ha blivit rånad och knivhuggen i bröstet. I samband med knivrånet kunde en gärningsman gripas.

Barcelona. Arkivbild.
Barcelona. Arkivbild.

Svensk man gripen

Enligt uppgifter i spanska medier misstänker polisen nu att de tre händelserna hör ihop. Det ska finnas detaljer som kopplar ihop den gripne mannen från knivrånet med den döda kvinnan. Och signalement på den gripne mannen stämmer väl in med mannen i shorts som hoppade från balkongen i samband med branden.

Enligt uppgifter i spanska medier är den gripne mannen svensk medborgare, något som bekräftades av utrikesdepartementet, UD, under tisdagskvällen.

”Vi kan bekräfta att en svensk man har gripits i Spanien och att Sveriges ambassad i Madrid följer ärendet. Mannen är i 30-årsåldern och är hemmahörande i Svealand”, skriver UD till Aftonbladet.

”Folk var chockade”

Nils Rådenmark arbetar i Barcelona sedan fyra år tillbaka och bor i samma kvarter där lägenhetsbranden ägde rum. Han kom till adressen bara minuter efter att mannen med shorts hade försvunnit på cykel. 

– Det var väldigt mycket folk på gatan och många var chockade. Först såg det ut som hela huset skulle brinna ner, men brandkåren lyckades släcka eldsvådan, säger han.

Enligt uppgifter är svensken nu misstänkt för två mord och ett mordförsök.

Publisert:

LÄS VIDARE